Usability: hier

Naar aanleiding van het artikel Waarom videorecorders moeilijk zijn op Netlash wil ik hier even verduidelijken wat ik van plan ben op deze site te implementeren of al geïmplementeerd heb om de usability (of bruikbaarheid) te verhogen.

Afwezig

De tijd die ik nodig heb om dit te schrijven had ik ook kunnen besteden aan het geven van een andere kleur aan bezochte links. Dit moet dus - op het moment dat ik dit typ - nog gebeuren. Dan het grote probleem: image replacement. Voor het logo bovenaan pas ik de methode met een extra <span> met display: none styling toe. Dat ziet er goed uit met en zonder styling. Het enige probleem bij deze methode is dat gebruikers die geen afbeeldingen laden niets zien. Maar het is dit of een, in mijn ogen, hack toepassen zoals het gebruiken van een negatieve letter-spacing waarde. Als het werkte in alle grote browsers zou ik het nog willen gebruiken, maar helaas zorgt het voor een vreemd zicht in Opera 7.

Aanwezig

Als er 1 raadgeving is die genegeerd wordt is het wel het linken naar de pagina die de gebruiker bekijkt. Op deze website heb ik dit (voor het grootste deel - lees verder) opgelost door gebruik te maken van wat simpele PHP scripts die het mogelijk maken om linktekst tussen ofwel <a>- ofwel <del>-tags te plaatsen. Enkel indien de gegeven link niet overeenkomt met de URL voor de huidige pagina wordt de tekst als een link geplaatst.

Maar op het weblog gaat het mis. Ik ben nog redelijk nieuw in het gebruiken van Wordpress en dus ook in het gebruiken van de Wordpress template functionaliteit. Door de huidige structuur mis ik de mogelijkheid om enkel op de weblog pagina de link naar het weblog uit te schakelen. Het is dus alles of niets: ofwel overal een link naar het weblog, ofwel op geen enkele webpagina van het weblog een link naar het weblog zelf.

Dit geeft ook meteen aan dat je best eerst wat nadenkt over het implementeren van "usability features". Het is immers de bedoeling de bruikbaarheid te verhogen en niet te verlagen.

Verder maak ik hier gebruik van een redelijk hoge header. Op kleine resoluties moet je soms dus al wat gaan scrollen voor je een duidelijk zicht hebt op de inhoud (dit klinkt ongelooflijk slecht, maar ik hou hier vooral rekening met mijn doelpubliek met een resolutie groter dan 800 bij 600 pixels). Links bovenaan vind je dan ook een knop die toelaat naar de inhoud te springen.

Maak er een gewoonte van

Sommige dingen zijn ondertussen een gewoonte geworden. Het specifiëren van de lettergrootte in relatieve eenheden zoals em in plaats van in pixels (px) bijvoorbeeld, zodat ook gebruikers van Internet Explorer de tekst kunnen vergroten of verkleinen. Neem al deze maatregelen samen en de website wordt er al een stuk bruikbaarder op.

Dit artikel werd opgenomen in usability.