Het belang van de homepage

Het belang van de homepage

Het is de eerste pagina die ontworpen wordt en dat heeft zo zijn redenen. De homepage is immers vaak de eerste pagina die een bezoeker te zien krijgt. Mijn persoonlijke verwachtingen omtrent een homepage kunnen kort worden samengevat:

 • overzichtelijk
 • veel links
 • up-to-date

Overzichtelijk

Het mag geen wonder heten dat ik hier bij el73.be er voor gekozen heb om de homepage de onconventionele titel "Overzicht" te geven. Dit is voor mij het belangrijkste doel. Als je me op de eerste pagina die ik zie niet duidelijk kan maken wat ik aan het bekijken ben, is de kans erg groot dat mijn verblijf van korte duur is. Bovendien wil ik veel inhoud zien. Een simpel nieuwsberichtje lijkt me wat weinig: ik wil alle belangrijke informatie zo snel mogelijk bekijken.

Links

Natuurlijk kan je niet alle relevante informatie kwijt op de homepage als je over een uit de kluiten gewassen website beschikt. Maar zorg er dan wel voor dat ik met een minimum aan klikken bij de gezochte gegevens ben. Zorg er met andere woorden voor dat je linkt naar voldoende subpagina's.

Up-to-date

Ik weet uit ervaring dat het bijhouden van een website om de nodige tijd vraagt. Als je je vooral concentreert op bepaalde onderdelen van een site, bijvoorbeeld een weblog, verlies dan je homepage niet uit het oog. Ik zal zelden verder kijken als ik merk dat de laatste update van de homepage vijf maanden geleden plaatsvond.

Natuurlijk kan je dit eenvoudig oplossen door de twee voorgaande punten in acht te nemen: geef het betreffende onderdeel zijn plaats op de index pagina en zorg er voor dat een update van de inhoud ook daar terug te vinden is.

Dit artikel werd opgenomen in usability, webdesign.


4 reacties

 1. Avatar van Bart Bart 25 Jul 2005 18:30

  Neemt het belang van de homepagina niet verder af met de komst van Google en RSS ?

 2. Avatar van Kevin Kevin 26 Jul 2005 02:09

  Ongetwijfeld. Door RSS kan je snel op de juiste pagina terechtkomen en ook via de zoekmachines kom je (meestal) op de juiste pagina terecht.

  Eigenlijk komt het er op neer dat de homepage van belang is voor de first-time bezoeker die naar de website komt via een link op een andere website of omdat hij de URL ergens gevonden heeft (bv door reclame). Dit type, de nieuwsgierige bezoeker, moet je volgens mij verleiden met de inhoud van je homepage.

 3. Avatar van Pietel Pietel 01 Aug 2005 13:47

  RSS is zeer aanstekelijk, maar zal slechts een beperkte toepassing kennen. Of zal ik zeggen, door een beperkte groep intensief gebruikt worden.

  Vergeet niet dat 90% van de bevolking internet-leek is. Mijn vriendin argumenteert bijvoorbeeld nog steeds dat ze IE lekkerder werken vind dan FF.

  Om maar aan te tonen dat veel mensen nog steeds schrik hebben van computers en de bijhorenden veranderingen.

 4. Avatar van Kevin Kevin 03 Aug 2005 06:04

  Pietel: ik moet toegeven dat ik het steeds moeilijker heb om te weten wat de gewone gebruiker kan, kent en wilt. Ik denk trouwens dat ik niet de enige ben. Bedankt om dit nog even duidelijk te maken.