Één website, meerdere browsers

Als je vaak websites ontwerpt ken je het proces wel: een aanpassing in je pagina of stylesheet maken en dan de website checken in Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari,… Maar wat voor mensen die niet over al deze browsers beschikken?

Versies

Ik gebruik zelf meestal Windows XP. Dit betekent dat ik standaard beschik over Internet Explorer 6. Mijn voorkeur gaat echter uit naar Firefox. Een derde bekende browser voor het Windows-besturingssysteem is Opera. Tot dusver heb ik dus al drie browsers geïnstalleerd en dan heb ik het enkel over de laatste versies van iedere browser.

Internet Explorer 5 neemt nog altijd een flink aandeel van de browsermarkt voor zijn rekening. Op deze website hou ik daar geen rekening mee - op een persoonlijke website kan ik nog altijd doen wat ik wil - maar voor andere sites kun je dus maar beter beschikken over deze verouderde browser. Gelukkig hebben de vriendelijke mensen van Evolt.org voor een browser archief gezorgd. Je kan er vroegere versies van zowat iedere browser downloaden.

Besturingssysteem

Evolt beschikt ook over oudere versies van Safari. Leuk, maar je kan er niets mee aanvangen op een Windows platform aangezien Safari werd ontwikkeld voor en door Apple.

Naast het aankopen van een Mac, bestaan er nog meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je website er toch fatsoenlijk uitziet op een Mac platform. Er bestaan immers verschillende diensten waar je de URL van je website kan opgeven en die je dan een tijdje later screenshots van je website in één of meerdere browsers voorschotelen. Het bekendste voorbeeld van zo een dienst is waarschijnlijk BrowserCam. Jammer genoeg is dit betalend. Een alternatief is de gratis Browsershots.org dienst. Daarnaast is er ook nog het excellente iCapture dat zich toespitst op Mac browsers.

Natuurlijk is het niet handig om na elke kleine aanpassing te moeten wachten op het maken van een screenshot. Een alternatief is het gebruikmaken van een virtual machine of emulator zoals PearPC die je toelaat om Mac OS X te draaien op Windows XP.

Over 1 bekend platform heb ik het dan nog niet gehad, namelijk de *nix varianten zoals Linux. Hier heb je eigenlijk geen excuus. Er bestaan ondertussen honderden verschillende gratis te downloaden Linux-distributies die steeds makkelijker zijn in het installeren en het gebruik. Probeer bijvoorbeeld Ubuntu eens. Je moet zelfs niets installeren om hier gebruik van te maken. Nog een makkelijk te gebruiken Linux-distributie: Mandriva (het vroegere Mandrake). Probeer het eens met een dual-boot configuratie.

Conclusie

Ziet je website er niet (ongeveer) hetzelfde uit in de verschillende browsers? Tenzij je lui bent, een chronisch gebrek aan tijd hebt of je er gewoon niets van aantrekt, beschik je momenteel over voldoende middelen om werkelijk cross-browser te ontwikkelen met een minimum aan kosten.

Dit artikel werd opgenomen in webdesign.


1 reactie

  1. Avatar van Tools voor een website - el73 Tools voor een website - el73 19 Dec 2005 11:12

    […] Nu begint het leuke gedeelte: browsers en de manier waarop een bepaalde webpagina wordt weergegeven. Internet Explorer komt voorgeïnstalleerd met het systeem en Firefox is het eerste programma dat ik download. Om het lijstje van grote 3 te vervolledigen even Opera installeren. Evolt zorgt voor een browserarchief waar je o.a. Internet Explorer 5 kan vinden. En er bestaan nog andere manieren om je website in populaire browsers te checken. […]