Na de drukte…

De afgelopen dagen waren leerrijk. Door het lanceren van Drunkey Love begrijp ik nu zeer goed wat men bedoelt met het virale karakter van weblogs.

Chronologisch

Zaterdag 6 augustus lanceerde ik de subsite met een bericht hier. Wegens het momenteel beperkte bereik van dit weblog, plaatste ik een nieuwsbericht op Stylegala. En dat was meteen te merken aan het aantal hits.

Screenshot statistieken el73.be per dag

In de afbeelding zie je de statistieken voor el73.be per dag. Je hebt waarschijnlijk even veel moeite als ik om uit te maken of er voor zaterdag eigenlijk wel mensen deze website bezochten. Natuurlijk kwamen niet alle bezoekers via Stylegala. Door het fenomeen van social bookmarking (als je even op de icons op de website let en dan naar deze icons wilt kijken ;)) kan een interessante link al snel bij honderden mensen terechtkomen.

Sites als Del.icio.us houden immers een lijstje bij van de meest populaire links van het moment. Drunkey Love pronkte enkele dagen pronkt al enkele dagen in deze lijst. Als je nu nog weet dat enorm veel mensen met behulp van de XML feed dit lijstje op hun website plaatsen begrijp je meteen 1 van de redenen voor het virale karakter van die weblogs. In een mum van tijd wordt het bereik van je website een heel stuk groter.

En zo wordt de kans ook groter dat je link door nog een andere grote website wordt opgepikt. Maandag 8 augustus was de topdag omdat ook Forever Geek melding maakte van Drunkey Love. Het Slashdot-effect waar Bart (gekscherend neem ik aan) voor waarschuwde is uitgebleven - als je er tenminste vanuit gaat dat het crashen van de server een must is om gewag te kunnen maken van een Slashdot-effect.

En dan dit nog

De afgelopen dagen hebben bij mij het vermoeden bevestigd dat social bookmarking de trend van het moment is en dat merk je aan het aantal websites dat zich op dit fenomeen storten op de één of andere manier. Meer bepaald volgende sites uit mijn referrers:

Dit artikel werd opgenomen in varia, website.


5 reacties

 1. Avatar van Mark Mark 11 Aug 2005 16:41

  proficiat met je succes, maar hoe in hemelsnaam plaats je een bericht op Stylegala ?
  Ben van plan eens iets te doen met je icons, zal wel laten weten wanneer het zover is

 2. Avatar van Kevin Kevin 12 Aug 2005 01:42

  Onderaan de kolom Public News vind je een formulier met als titel broadcast news. Met behulp van dat formulier komt je bericht dus bij het Public News te staan.

 3. Avatar van Mark Mark 12 Aug 2005 12:08

  Sla mij dood, maar nergens ook maar één of ander invulformulier te bespeuren. Moet je een account hebben ofzo ?

 4. Avatar van Kevin Kevin 12 Aug 2005 12:35

  Op de homepage van Stylegala kijk je naar de derde kolom (tellen vanaf links). De titel van deze kolom is Public News. Blijf naar deze kolom kijken en scroll naar beneden en je komt bij Broadcast News terecht met een invulformulier ;) Ik heb geen speciaal account bij Stylegala, dus daaraan kan het niet liggen.

 5. Avatar van Mark Mark 12 Aug 2005 18:51

  aaah, nu zie ik het, nadat je op news hebt geklikt staat het formulier er niet meer, en daar was ik dus aan het zoeken.
  Merci