Waar zijn ze?

Voor inspirerende stukjes over webdesign en -development zoek ik vaak mijn heil bij de "bekende" buitenlandse, Engelstalige blogs en sites. Maar waar zijn de Nederlandstalige experten die op hun websites nuttig advies bieden?

Dit is Belgisch

Hoewel weblogs de laatste jaren immens populair zijn geworden lijkt het alsof Nederlandstalige ontwerpers en ontwikkelaars niet de sprong hebben gemaakt. Ik kan zonder moeite 20 bloggers uit de webdesign-wereld opnoemen, allemaal uit de USA, Canada of Groot-Brittannië. Als ik wat verder zoek kom ik bij de eerste Belgische topper in deze categorie: Veerle. Je merkt ook meteen aan de inhoud van haar blog waarom zij een topper is.

De Nederlandstalige weblogs die mij werkelijk interesseren kan je terugvinden op de informatie pagina van deze website.

Voeg daar onderstaande websites aan toe.

Tel ze. In totaal negen weblogs. Op zich al een mooie verzameling, maar ik mis vaak een originele invalshoek.

Link eens wat anders

Dat verdient een uitleg. Met een originele invalshoek bedoel ik originele inhoud. Dingen die ik nog niet heb gezien op 1 van die Engelstalige websites en op de 5 volgende Engelstalige websites die het een leuk idee vinden en er naar linken. Om het simpel te houden: ik zoek de grote jongens uit dit taalgebied. De mannen en vrouwen, jongens en meisjes die me af en toe eens verrassen met iets nieuws. Dus geen vertaling van een artikel geschreven door een Brit, maar een zelf uitgewerkt idee.

Begrijp me niet verkeerd. Er zijn ongetwijfeld mensen die nood hebben aan zo een vertaling. Maar ik niet. Misschien heb ik de sites waar ik naar op zoek ben nog niet opgemerkt. De kans bestaat immers dat er enkele juweeltjes van weblogs te ontdekken vallen. Hoe groot die kans is in een taalgebied dat zo groot is als het onze weet ik echter niet.

Help mij

Geef mij de links naar de Nederlandstalige weblogs over webdesign en -development die jij de moeite waard vindt. Het maakt me niet uit of het jouw website is of niet, geef me de link. Ik wil informatie lezen, opinies zien en dit liefst zo regelmatig mogelijk.

Dit artikel werd opgenomen in weblogs.


9 reacties

 1. Avatar van Michael Michael 17 Aug 2005 02:08

  Deze zitten ook in m’n RSS Feeds:

  TeRanEX
  Wapiwapi
  Sken
  n1 (tijdelijk offline, hopelijk snel terug)
  Branders.name

  Niet altijd pur sang webtalk, maar zeker eens de moeite waard om te bezoeken.

 2. Avatar van Kevin Kevin 17 Aug 2005 02:55

  Ze komen niet voor in bovenstaand lijstje maar ze zijn inderdaad de moeite waard. Daarom zitten ze ook alle 5 in m’n bloglines - omdat ik TeRanEX nu eindelijk eens heb toegevoegd. Toch blijf ik wat missen.

 3. Avatar van Ben Ben 17 Aug 2005 05:11

  Percept.be mag zeker niet in je lijstje ontbreken. Ik heb hier ook nog Gigadesign tussen m’n feeds staan.

 4. Avatar van Kevin Kevin 17 Aug 2005 05:22

  Dat zijn er 2 van de 3 die op de informatie-pagina al een linkje hebben. Ik heb ze hier nu ook toegevoegd.

  Een recente ontdekking: http://webguide.fgov.be/. Ik heb nog niet de tijd genomen om alles door te nemen maar het ziet er interessant uit gezien de initiatiefnemer ;)

 5. Avatar van Michael Michael 17 Aug 2005 06:29

  Oeps, ééntje vergeten:

  Validweb

  Zeer zeker de moeite!

 6. Avatar van Kevin Kevin 17 Aug 2005 08:28

  Zeker een aanwinst, Michael, maar de laatste update dateert al weer van mei.

  Ik begin te denken dat de weblogs die beschikken over Nederlandstalige, (vaak) web-gerelateerde informatie met een bepaalde waarde ondertussen al opgesomd zijn.

 7. Avatar van stijn stijn 18 Aug 2005 06:52

  Ik wens je veel succes met je zoektocht, maar ik vrees er toch een beetje voor. Webdesign en tech talk staat momenteel op een laag pitje, kijk maar naar de grote Engelstalige sites. Een jaar geleden of meer spuugden ze het een artikel na het andere uit meestal wel origineel of voortbouwend op ideeën van anderen, maar de theorie/praat lijkt een beetje verzadigd. Misschien over een paar maanden dat alles dan opnieuw in gang schiet. Ik vrees trouwens dat je heel moeilijk een Belg als pionier zult vinden, ik ben er al twee jaar mee bezig…

 8. Avatar van stijn stijn 18 Aug 2005 06:53

  bezig met het zoeken naar een Belgisch pionier dus, niet met het zelf pionier worden ;)

 9. Avatar van Kevin Kevin 18 Aug 2005 12:19

  Je hebt gelijk. De "webtalk" is ook internationaal wat minder de laatste maanden. Toch blijf ik het bizar vinden dat er internationaal zo veel webdesigners een weblog onderhouden, waar het hier zowat lijkt te stokken.

  Nog een linkje (niet Nederlandstalig, wel Belgisch): Mathibus.com.