Kun je? Wil je? Zou je?

Ik ben niet te beroerd om mensen uit de nood te helpen. Maar kom me als wildvreemde alsjeblieft niet meer vragen of ik zomaar eender wat voor je wil oplossen. Vooral niet een "eender wat" waar andere mensen terecht geen al te geringe vergoeding voor vragen.

Ik heb een nieuw website-design nodig!

Soms komen de vragen uit de meest onverwachte hoek. Bij de Drunkey Love icons heb ik onmiddellijk duidelijk gemaakt dat ik opensta voor suggesties voor nieuwe icons. Alleen lijken sommige mensen dan aan het "ik heb je vinger, wil je me nu aub ook je arm geven" syndroom te lijden.

Bedankt voor de <censored> icon. Maar ik heb een probleem. De persoon die het nieuwe design zou maken is er tussenuit geknepen. Zou jij het nieuwe design voor mijn website willen maken? Ik heb wel slechts 30$ en kan je hosting aanbieden die je waarschijnlijk niet nodig hebt.

Geen al te gekke verzoek en zeker beleefd. Maar waarom benader je mij om je website te maken met een vergoeding van 30$ en wat hosting waarvan je zelf al beseft dat ik ze niet nodig heb? Er zijn ondertussen miljoenen mensen die zich webdesigner noemen. De kans is zeer groot dat je in jouw buurt de geknipte man voor de "job" vindt.

Voor wie zou ik dit dan wel doen? Goede vrienden. Bepaalde organisaties. Maar niet voor iemand die 5 verschillende advertenties op 1 pagina plaatst.

Hmm… huh?

Weer eentje van Drunkey Love…

Hi, kan je voor mij een icon creëren van 128×128? Het zou een technische en elegante icon moeten zijn. Heb je een idee? Bedankt.

De Drunkey Love icons zijn 16×16 pixels groot. Ik maak geen grotere icons omdat mijn grafische vaardigheden (lees: pixels inkleuren) enkel dalen naarmate de afmetingen stijgen. Dus: nee, sorry, ik kan het niet. Bovendien lijk jij me eerder een logo te willen.

Hi, ik zou het leuk vinden als je het wilde proberen. Je icons zijn geweldig!

Ik ben niet van plan om het logo te ontwerpen voor jouw webshop-applicatie: ik ken je niet! En ik doe het zeker niet met een omschrijving als technisch en elegant. Plus: die laatste opmerking lijkt verdacht veel op slijm/stroop.

Vragen staat vrij

Natuurlijk mag je me vragen of ik je wil helpen. Zorg er alleen voor dat je m’n interesse kan wekken, want ik heb een hoop dingen die ik doe en wil doen. Bovendien kan het geen kwaad om oprecht te zijn. Dus als je een website hebt met advertenties, verwacht dan niet dat je iemand met de nodige ervaring gemakkelijk kan overtuigen om het gratis te doen. Zelfs al zijn de advertenties er om de kosten te dekken: een design is een onderdeel van de kosten.

Dit artikel werd opgenomen in varia, webdesign.


3 reacties

 1. Avatar van Marco Marco 25 Sep 2005 16:03

  Ik krijg dit ook om de haverklap… als ze nu es mailden ‘we willen er goed voor betalen want we hebben gezien hoe goed je bent!’… maar nee… of je gratis even wat geavanceerd design of programmeerwerk wilt doen.

  Die denken zeker dat we gek zijn?

 2. Avatar van Mark Mark 26 Sep 2005 14:57

  Ja dat is bij mij niet anders, in het begin antwoorde ik daar nog op, maar nu een handige klik op dat kruisje en weg is het euvel.
  Ze zijn wel slim als ze iets willen, beginnen meestal met:
  Ik vind jullie site geweldig, kan je dit en dat voor me maken, moet wel zo en zus zijn zoals (link, link), merci hoor.

 3. Avatar van Kevin Kevin 27 Sep 2005 01:51

  Ik reageer in ieder geval wel op zo’n dingen. Dan weten ze tenminste duidelijk wat ik ervan vind.