Een analyse van Roam

Met Roam.be heb ik enkele nieuwe dingen uitgeprobeerd. Wat volgt is een analyse van het hoe en waarom.

Weblog navigatie

Een tijdje geleden maakte Jakob Nielsen zijn lijstje van 10 ontwerpfouten bij weblogs bekend. Hij haalt er onder meer aan dat bij sommige blogsoftware de kalender (of tijdsgebaseerde archieven, bijvoorbeeld per maand) de enige manier zijn om door een weblog te navigeren. Het is meteen ook 1 van de weinige juiste punten die hij aanhaalt. Gelukkig maak ik meestal gebruik van Wordpress waarbij de makers ervoor hebben gezorgd dat zowat iedere mogelijke vorm van navigatie in een blog kan worden opgenomen.

Navigatie bovenaan Roam.be

Een eerste vorm van navigatie is opgenomen bovenaan de pagina. Gezien de aard van Roam.be, waar berichten uit diverse categorieën kunnen worden geplaatst, zijn die categorieën voor een bezoeker waarschijnlijk de meest interessante vorm van navigatie. Er wordt immers informatie getoond die relevant is voor het label (de linktekst) van die categorie, en is dat niet de bedoeling van website-navigatie?

Navigatie onderaan Roam.be

Onderaan een pagina worden de categorieën herhaald. Hier kan je ook de archieven per maand bekijken: een tweede, chronologische, manier om te navigeren.

Daarnaast kan je bij het lezen van een bericht navigeren naar het vorige of het volgende bericht. Voeg daar het zoekformulier aan toe bovenaan iedere pagina. Naar mijn mening zijn er dan voldoende middelen voorhanden om te vinden wat je zoekt. Ik zou momenteel zelfs niet weten hoe ik het anders kan aanpakken.

Zoom

Op het eerste zicht valt het niet meteen op, maar Roam maakt gebruik van een zoom layout. Vergroot of verklein de tekst maar eens. De breedte en hoogte van de inhoud volgt de grootte van de letters. Dit effect is gemakkelijk te bekomen door met relatieve eenheden te werken in je stylesheet. Gebruik bijvoorbeeld em in plaats van px. Dit is niet aan te raden voor iedere website, maar wel de moeite waard om te implementeren bij dit type (lees: bestaande-uit-1-kolom) website.

Perspectief

Dit lijkt allemaal wel leuk vanuit mijn perspectief, als ontwikkelaar, maar merk je er als bezoekers ook wat van?

Dit artikel werd opgenomen in usability, webdesign, weblogs.


3 reacties

  1. Avatar van Chris R. Chris R. 13 Nov 2005 04:41

    De site zit iig geval zeer knap in mekaar. Duidelijk en makkelijk te overzien. Top notch!

  2. Avatar van Kevin Kevin 13 Nov 2005 08:16

    Bedankt voor de feedback, Chris!

  3. Avatar van Snoeckie Snoeckie 17 Nov 2005 16:58

    zo zouden meer sites moeten zijn:
    duidelijk en overzichtelijk