Refresh

Na een hele berg problemen met de server is el73.be terug online, klaar voor 2006. Het nieuwe design is er, dus als je momenteel een nogal krakkemikkige site ziet: refresh je cache.

Alles wat ik wilde

Het is leuk als je voor Kerstmis alles krijgt wat je wilde. Het is bijna even leuk als je in een design alle dingen kunt stoppen die je er wilde in stoppen. Bijvoorbeeld het grote feed icon onderaan de pagina. Sinds bekend werd dat ook Internet Explorer het feed icon van Firefox zou gaan gebruiken, wilde ik dit icon verwerken in het ontwerp. Samen zullen deze browsers immers een immens marktaandeel in beslag nemen waardoor het Firefox feed icon het de facto icon wordt om feeds mee voor te stellen. Terwijl ik aan het ontwerp aan het werken was bleek dat ik niet de enige ben die zo redeneerde. Soit.

Om dezelfde feel te behouden heb ik geen erg radicale aanpassingen gemaakt aan de manier waarop de inhoud wordt weergegeven. De header is veranderd, de footer is veranderd, maar de indeling van de inhoud is nagenoeg identiek aan de vorige versie. De foto’s die in de vorige versie te vinden waren onder de navigatie in de header heb ik nu weer gebruikt, in de footer weliswaar. Kwestie van wat herkenbaars terug te brengen.

Voor de titels heb ik eens wat anders geprobeerd en gewerkt met een negatieve letter-spacing. En dat is zo gemakkelijk als het toevoegen van letter-spacing: -1px aan de CSS rules. De manier waarop de navigatie wordt voorgesteld is een ideetje dat ik al langer had maar om diverse redenen nooit heb uitgevoerd. Je kan wellicht een grijs balkje ontdekken achter de tekst in de navigatie en hier is een zeer eenvoudige reden voor: als je het lettertype vergroot, komt de tekst in de navigatie op een witte achtergrond te staan. En witte tekst op een witte achtergrond… Een tekening is niet nodig zeker? Ja, je moet het lettertype al erg vergroten voordat dit probleem ontstaat en jij hebt het misschien niet nodig, maar anderen misschien wel.

Gravatars heb ik ook toegevoegd en reacties hebben nu een kleurtje gekregen in plaats van het lichtgrijze gespuis dat er eerder was. Of om het op een andere manier te zeggen: reacties brengen kleur op een weblog.

Nog iets dat ik wilde doen: een link op het weblog aanduiden als gelezen of niet. Dus de titel van een gelezen artikel krijgt nu een vinkje om aan te geven dat het al gelezen is. Jammer genoeg werkt dit niet als je via de "Lees meer" link naar het artikel surft.

Ach, tijd genoeg om dit recht te zetten. Update: bijna vergeten te zeggen dat je vanaf nu een compleet bericht terugvindt in de feeds in plaats van enkel de samenvatting.

Dit artikel werd opgenomen in webdesign, website.


18 reacties

 1. Avatar van tijs tijs 23 Dec 2005 14:54

  Knap knap knap. Heerlijk sober. Enkel klein probleempje met Safari bij de knoppen (ik mail je zo even een screenshot).

 2. Avatar van Kevin Kevin 23 Dec 2005 15:38

  Ik denk dat ik te maken had met Safari’s (oude?) probleem dat een background image met negatieve positionering toch wordt herhaald, ondanks een no-repeat. Ik heb de achtergrondafbeelding gewoon wat breder gemaakt en ik hoop dat het nu wel klopt. Bedankt Tijs.

 3. Avatar van Stefaan Stefaan 23 Dec 2005 17:03

  Mooi gedaan Kevin.

  Misschien één usability opmerking ivm dit formulier: als ik iets heb ingevuld, en ik wil het verbeteren nadat de focus uit het veld is geweest, moet je helemaal opnieuw beginnen en verlies je dus al het reeds ingetikte.

 4. Avatar van Kevin Kevin 23 Dec 2005 17:19

  Fixed. En met fixed bedoel ik dat het veld bij een tweede focus niet wordt gewist. Nu nog wat vinden voor wanneer je naam al is ingevuld - zonder de values hardcoded in javascript te zetten.

 5. Avatar van Michael Michael 23 Dec 2005 17:21

  Nice! Very nice indeed!

  Maar doe eens tweemaal “CTRL/+” in FF en kijk dan eens naar de navigatiebuttons in de header. En in de footer zit ook nog een foutje: het copyright symbooltje is een vraagteken.
  (Sorry, de criticaster in mij kon het echt niet laten.)

 6. Avatar van Kevin Kevin 23 Dec 2005 17:28

  Dank je meneer de criticaster.;) Het copyright symbool is nu in orde, maar ik weet niet wat je bedoelt met het vergroten van de tekst. Ik weet dat de tekst van de knoppen schuift, daarom heb ik de tekst ook nog een achtergrondkleur gegeven. Ik zou het misschien wel kunnen oplossen met behulp van heel wat extra code, maar ik vind dit de beste oplossing voor iedereen (aangenomen dat mensen die met zo’n tekstgrootte rond surfen het gewoon zijn dat alles er niet 100% perfect uitziet).

 7. Avatar van Stefaan Stefaan 23 Dec 2005 17:35

  Merk net nog iets, de link naar nono in je footer klopt niet. Er staat een be-ke teveel in ;)

 8. Avatar van Kevin Kevin 23 Dec 2005 17:51

  Nogmaals bedankt. Aan iedereen.

 9. Avatar van Michael Michael 23 Dec 2005 17:58

  Ik blijf nog eventjes met Stefaan’s opmerking worstelen.
  Deze pagina heb ik 10 minuten onaangeroerd gelaten. Na een F5 kreeg ik blanco invoervelden in het commentaarformulier. Wat moet ik in welk veld invoeren? (Michael, je bent een muggezifter!)

  Wat betreft het vergroten van de font-size: na tweemaal ‘CTRL/+” komt de tekst buiten de ‘button’. Misschien toch beter om hier met images te werken?

 10. Avatar van Kevin Kevin 23 Dec 2005 18:31

  Ivm de forms: ik zal er wat op vinden of gewoon de labels tonen :p.

  Ivm het menu: waarom zou ik afbeeldingen met kleine tekst gaan tonen aan mensen die de tekst op dergelijke grootte hebben ingesteld? Aha!

 11. Avatar van Yoeri Yoeri 23 Dec 2005 18:44

  Zeer netjes…
  Om toch iets te knn zeggen van (opbouwende) kritiek. De datum onder de titel vind k wat storend weergeven. Letters zijn iets te kort op mekaar precies.

  Proficiat en…wat wil je voor nieuwjaar? :-)

 12. Avatar van Kevin Kevin 23 Dec 2005 19:30

  De letter-spacing op die datums is aangepast.

  Voor Nieuwjaar heb ik liever het doorzettingsvermogen om alle goede voornemens in daden om te zetten. ;-)

 13. Avatar van Chris R. Chris R. 23 Dec 2005 20:13

  Volgens mij heeft Michael te veel in bulletproof webdesign gelezen en is nu, net zoals ik, verslaafd aan CTRL/+ :)

  Als iemand een nieuwe ontwerp online zet is het eerste wat ik doe CTRL/S (disable styles als je de webdeveloper toolbar hebt geinstalleerd) en daarna CTRL/+ (Increase font size). Noem het beroepsmisvorming maar zo test ik alles nu eenmaal :p

 14. Avatar van Kevin Kevin 23 Dec 2005 20:49

  Tekst vergroten doe ik enkel in het begin en op het einde van het werk. En dan verkies ik het Ctrl+mousewheelscroll-type ;-)

 15. Avatar van Yoeri Yoeri 24 Dec 2005 15:27

  Goede voornemens omzetten in daden…*herkenbaar*

 16. Avatar van Gigadesign weblog Gigadesign weblog 26 Dec 2005 23:34

  X-Mas Reboot 2005

  Ja het is zover, Gigadesign is een blog geworden.
  Somigen zullen denken, maar dat is het toch al altijd geweest ?
  Neen, het was een poging tot een blog-look-alike te zijn, nu is het echt.

 17. Avatar van Bart N. Bart N. 01 Jan 2006 18:49

  Zeer degelijke redesign Kevin!

  De foto’s in de footer zijn wel wat laag van kwaliteit, ik neem aan dat het een .gif bestand is, misschien toch best als .jpg saven.

 18. Avatar van Kevin Kevin 01 Jan 2006 19:20

  Het zijn PNGs. Ik heb misschien inderdaad wat te veel compressie gebruikt. De grootte van een pagina (of beter: de totale grootte van de afbeeldingen) leek wat uit de hand te lopen. To be changed.