Statistieken

Ik hou van bezoekersstatistieken. Je weet wie er naar je linkt, waar de bezoekers vandaan komen en wat er populair is. Spijtig genoeg heeft mijn host beslist dat AWStats updates enkel door hun kunnen worden uitgevoerd (zo om de 2 weken). Slecht nieuws voor een stats-junkie als mezelf?

Shortstat

Er zijn andere manieren om statistieken te verzamelen. Ze vergen echter meer werk omdat je zelf wat code moet gaan toevoegen aan iedere pagina die je wil volgen. Maar als je de structuur van je site op een slimme manier opzet komt het neer op het toevoegen van 1 regeltje code in 1 file. Shortstat was dan zo een script dat je kon includen en dat allerlei statistieken over je website zou verzamelen. Shaun Inman heeft een tijd terug besloten om Shortstat te laten vallen - of beter: te verbeteren - en is op de proppen gekomen met Mint. In tegenstelling tot Shortstat is Mint betalend. Dus zijn er 3 opties:

 1. Het niet meer ondersteunde Shortstat toch gebruiken
 2. $30 op de tafel leggen om mijn honger naar statistieken te stillen
 3. Een alternatief zoeken

Het werd optie nummer 3.

WP Shortstat

Aangezien zowat elk van mijn sites steunt op Wordpress is er een makkelijke oplossing: installeer een plugin die al het werk doet. Geen geknoei met template files nodig, gewoon activeren en het spul werkt. Zo een plugin is WP Shortstat. De plugin is gebaseerd op Shortstat en leek actief te worden ondersteund.

Sinds dit weblog op Wordpress 2.0 draait is er echter een probleem: WP Shortstat is hier nog niet klaar voor en dus zou ik een hele tijd zonder mijn stats moeten leven. Bovendien heb ik liever alle statistieken van 1 domein op 1 plaats. Niet eentje voor el73.be, eentje voor Drunkey Love en eentje voor Nono. Dus zoek ik verder naar een alternatief…

Slimstat

En een waardig alternatief is Slimstat zeker. Slimstat is immers gebaseerd op de - vrij verkrijgbare - code van Shortstat en wordt nog actief ontwikkeld. Uploaden dus. De installatie verloopt makkelijk en het ervoor zorgen dat statistieken worden verzameld komt neer op het includen van 1 file. Om de 3 sites op dit domein in de gaten te houden moet ik dus 3 bestandjes editeren.

Alstublieft. Dank u wel.

Meer oplossingen om statistieken te verzamelen en te analyseren vind je o.a. in de reacties op Google Analytics: geen recente referrers bij Percept.

Dit artikel werd opgenomen in elders, software, website.


7 reacties

 1. Avatar van Wapiwapi Wapiwapi 08 Jan 2006 20:18

  Ik gebruik al sinds jaar en dag phpMyVisites(.net)

  Superhandige install, 1 regeltje toevoegen (aan de footzer of zo, rest van url interpreteert phpmv zelf) en stats die ruim genoeg zijn voor een blogger als ik (en jij?)

  Bovendien zijn hier supereenvoudg meerdere websites te comibineren: op 30 seconden heb je een site toegevoegd, bij wijze van spreke inbegrepen de tijd om een regeltje code toe te voegen aan de footer van die bepaalde website.

  Aanrader, al ga ik Slimstat ook eens proberen.

  Niet te vergeten Google Analytics, al is dat soms wat overkill…

 2. Avatar van Dextro Dextro 08 Jan 2006 20:21

  Ook een hele eenvoudige van google zelf die je massas informatie biedt: Google Analytics

  Je hebt enkel een gmail accountje nodig, maar das de dag van vandaag geen probleem.

 3. Avatar van Kevin Kevin 09 Jan 2006 08:42

  phpMyVisites: Franstalig + onaantrekkelijke interface. Ik heb geen nood aan grafieken. Dat kan ik nog altijd later zien. Google Analytics lijkt me ook overkill.

 4. Avatar van Steven Steven 09 Jan 2006 09:34

  Wat betreft de interface geef ik je groot gelijk, maar de app komt wel in meer dan 20 talen, waaronder ook het Nederlands.

  Op Percept.be in een comment ook volgende url gevonden: measuremap.com. (artikel “Google analytics: geen recente referrers ?”) Eens Measuremap.com gelaunched wordt heb je misschien nog een volwaardig alternatief erbij, mét mooie interface :)

 5. Avatar van Kevin Kevin 09 Jan 2006 11:35

  Thanks Steven, ik heb een linkje naar Barts artikel toegevoegd. Measuremap is volgens mij al een hele tijd in ontwikkeling dus het zou de moeite waard moeten zijn.

 6. Avatar van Hans Leyten Hans Leyten 09 Jan 2006 17:09

  Een groot nadeel van Shortstat is imo dat alle data in 1 tabel wordt bijgehouden.
  Als je website meer dan 1000 hits per dag heeft wordt je database veel te groot.

 7. Avatar van Kevin Kevin 09 Jan 2006 19:36

  Today, 9 Jan 2006 - Hits: 1155. Uh-oh. Gelukkig is het mijn bedoeling om de verzamelde data om de zoveel tijd (ik zou zeggen om de maand) te wissen. Als referentiepunt heb ik nog altijd de verschillende pakketten zoals AWStats beschikbaar. De Slimstat/Shortstat scripts zijn voor de onmiddellijke bevrediging van mijn stats-lusten.