Er is ergernis, veel ergernis

Vandaag heb ik wat tijd besteed aan het zoeken naar een GPS-toestel. Op internet.

Oh, registreer je even

Hoe kom je erbij om als online shop te eisen dat een bezoeker zich moet registreren om prijzen te kunnen zien van producten? Ben je ooit al gevraagd om eerst je gegevens op een papiertje te schrijven voordat je naar een etalage mag kijken? Doe normaal. Ik ben een achterdochtig type. Als je eerst mijn gegevens wilt ben je er ofwel wat mee van plan, ofwel liggen je prijzen te hoog om ze aan iedereen te laten zien. Punt. Browsertab gesloten.

Klik hier op deze mini-tekst

Letters van 10 pixels hoog kan ik perfect lezen op een 1600×1200 schermgrootte. Ik ben echter niet zo goed in het onderscheiden van blauwe letters op een blauwe achtergrond. Als blijkt dat ik dan nog eens steevast op dezelfde pagina blijf terechtkomen, vraag ik me even af wat dat webdesign item in je diensten menu voorstelt. Maar het interesseert me niet. Doe zo voort. Na een tijdje snappen gewone gebruikers dan ook wel wat er zoal fout kan zijn aan een site. Browsertab gesloten.

Yay, Flash!

Flash heb je niet nodig voor een simpel menu. En Flash intro’s zijn zo mogelijk nog meer overbodig. Please don’t. Oh ja, als je trouwens van die mooie stockfoto’s gebruikt om je inhoud wat op te fleuren, zorg dan voor wat afwisseling. Ik dacht even op het verkeerde menu-item te hebben geklikt. Browsertab gesloten.

Dan toch

Uiteindelijk vind ik toch de informatie die ik zoek, op de lelijkste site - hoewel ik de andere zeker niet aantrekkelijk vond. Maar de inhoud is er tenminste. Na een tiental sites eindelijk de informatie vinden die ik zocht, het is me wat. Zelfs Google kon me niet verder helpen. En dat terwijl anderen de luxe hebben om via een simpele wedstrijd als Sitedeals15 Released in the picture te komen, voor een lage prijs. Er is werk aan de winkel.

Vergeet in de eerste fase van je volgende website alle toeters, bellen, Flash en business plannen met gaten ter grootte van de Ajax en Web 2.0 hypes samen en concentreer je op de inhoud. Ik dank u bij voorbaat. Maar laat dat geen excuus zijn om lelijke sites te gaan maken.

Dit artikel werd opgenomen in usability, webdesign.


5 reacties

 1. Avatar van Stefaan Stefaan 30 Mar 2006 20:19

  Groot gelijk.

  Flash is evil.

 2. Avatar van Kevin Kevin 31 Mar 2006 17:27

  Flash zuigt niet. Maar de meeste mensen (inclusief mezelf) hun Flash-skills zuigen.

 3. Avatar van Pietel Pietel 05 Apr 2006 08:06

  Wat voor een gps zocht je? Voor in de wagen, voor in de hand of voor op de camera?

 4. Avatar van Kevin Kevin 05 Apr 2006 16:34

  Voor in de wagen. Maar gezien de prijzen van een GPS-only zal ik eerder voor een PDA gaan kiezen.

 5. Avatar van Bart Claeys Bart Claeys 12 Apr 2006 16:37

  Het is nog erger gesteld met hotelboekingen en vluchten. Er zijn 101 affiliate sites die allemaal dezelfde hotelkamers/vluchten aanbieden. Allemaal tegen verschillende prijzen en onder verschillende voorwaarden. Wat een soep, zelfs een bediende bij een reisbureau heeft een half uur nodig om een deftige prijs te vinden.