Het Belang

Nieuws heet van de naald (denk ik): Het Belang van Limburg heeft haar site in een nieuw kleedje gestopt. En kringloopwinkels doen goude zaken.

Compact

Een schermresolutie van 800×600 pixels is stilaan verleden tijd, dus heeft men gekozen voor een 1024×768 design. En dat is redelijk letterlijk te nemen want met scrollbar zal het erg nipt zijn om niet horizontaal te moeten gaan scrollen. Alhoewel: het enige dat je mist is een hoop reclame. Ondanks/dankzij de breedte lijkt de site erg onevenwichtig. Als ik naar de inhoud kijk, overvalt me hetzelfde gevoel als Erlend bij de redesign van De Standaard: een overvloed aan informatie. Daartegenover staat dat ik links onder het menu een grote lichtgrijze leegte terugvind.

Twee woorden die hier al wat kunnen helpen: margin en padding. En minder schreeuwende banners in de inhoud.

Afwerking is 80% van het werk

Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten, en op het einde winnen de Duitsers. De bal is rond. Na regen komt zonneschijn. Het zit ‘m in de details. En bij dat laatste kan ik mij volmondig aansluiten.

Het menu op Hbvl.be

Ik kan niet anders dan het menu bovenaan "niet afgewerkt" te noemen. Kartelig, een gradientachtergrond die tegensteekt van hier tot ginder en schaduw die van overal lijkt te komen. Bij de dropdowns mis ik dan ook nog wat actie als ik mijn cursor over een item beweeg. Een hover dingetje voor de liefhebbers.

Dat kan beter. Veel beter.

Gebruik van ronde hoeken op Hbvl.be

Ook bij het gebruik van ronde hoeken zijn ze uit de bocht gegaan. Het mag voor mij toch wel wat meer afgerond zijn dan wat ik te zien krijg op de site.

Nieuwe quiz op Hbvl.be: raad de knop

Tenslotte viel mijn oog op een nieuw soort quiz genaamd Raad de knop. In het kleine kadertje, op de homepagina, met als titel "Zoek op hbvl.be" zie ik 3 dingen die mij doen denken "Oeh! Knopjeuh!": de titel (meer zeg ik hier niet over), het vierkantje met de tekst "Go" en het invoerveld zelf. Als het veld waar ik de trefwoorden moet ingeven mij doet denken aan een knop is er toch echt wel wat mis. En volgens mij is er dan iets met de site, niet met mij.

Deze redesign is niet geslaagd. In België, Vlaanderen en Limburg zelf zijn er meer dan genoeg getalenteerde webdesigners die hier wat beters van hadden gemaakt. Misschien mag het me niet verbazen, aangezien de firma achter Het Belang van Limburg een vacature heeft voor een Web 2.0 researcher (opmerking: deze link zal waarschijnlijk snel doodlopen). De termen lijken doorgedrongen te zijn tot de mainstream, de uitvoering nog niet.

Nog een kleine tip voor de mensen van HBVL.be: gooi die HTML-code in commentaar gewoon eruit. Nut heeft het toch niet.

Dit artikel werd opgenomen in webdesign.


7 reacties

 1. Avatar van Bart Bart 09 Oct 2006 23:41

  En goeie ouwe tabellen en image maps. Zet de CSS eens uit, doesn’t work…

 2. Avatar van Inferis Inferis 09 Oct 2006 23:57

  ‘t is blijkbaar gebaseerd op de “nieuwe” layout van de Gazet Van Antwerpen, die voor zover ik weet al een paar maand online is. Alleen de kleur (en wss de inhoud) is anders…

 3. Avatar van Bart Noppen Bart Noppen 10 Oct 2006 02:38

  Op vlak van SEO kan het ook nog stukken beter.

  Je vraagt je toch af hoe het mogelijk is dat webdevelopment bedrijven, die dergelijke grote projecten (ik zou wel eens graag de backend van zo een systeem willen zien) maken, erin slagen iets fundamenteels als zoekmachine optimalisatie vergeten (of niet kennen ?).

  Het kan natuurlijk ook dat ze helemaal geen degelijke zoekmachine plaatsing wensen voor hun artikels … na wat we de voorbije jaren al gezien hebben van bepaalde kranten (denk maar aan de verschillende rechtzaken tegen Google wegens het indexeren van betaalde content) moet je van niets verschieten eigenlijk.

 4. Avatar van Kevin Kevin 10 Oct 2006 07:57

  Bart: ja, maar als je het eindresultaat bekijkt maakt het eigenlijk niet veel uit of het lichtgewicht pagina’s zijn met de beste CSS die ik ooit heb gezien, of zware tabellen.

  Inferis: dat is inderdaad gewoon een lichte aanpassing. Niet zo verwonderlijk want GvA en HBVL zijn zusters, ook qua niet-lokale inhoud. In de HTML kom je zelfs dingen tegen als (in commentaar weliswaar): Zoek op gva.be.

  Bart N.: laten we realistisch zijn: als SEO al ter sprake komt bij zo’n project dan zal het meestal moeten gebeuren door iemand van buitenaf. Er zijn volgens mij weinig bedrijven die en dit type systemen kunnen maken binnen beperkte tijd en iemand in de rangen hebben die weet waar je op moet letten.

 5. Avatar van frans frans 10 Oct 2006 08:17

  argh! in dat menu’tje “column” zonder hoofdletter en dan de rest wel!
  *shiver*

 6. Avatar van Kevin Kevin 10 Oct 2006 17:00

  Frans: dat was me zelfs nog niet opgevallen…

 7. Avatar van Ben Ben 10 Oct 2006 22:00

  Voor een website van een (toch wel bekende) krant valt me dat tegen. Als je kijkt naar grote buitenlandse nieuwssites (BBC.co.uk comes to my mind) dan zie je duidelijk het verschil in usability. Het hoeft voor mij geen Web 2.0 ding te worden, je moet wel je weg er in kunnen vinden en in één oogopslag het belangrijkste nieuws zien. Dat mis ik hier nog.