Editors

Source code editors vind je ondertussen in alle geuren en kleuren. Voor het eenvoudige scripting werk blijf ik bij een gewone editor. Een complete IDE lijkt me overkill. Misschien ga ik daar anders over denken als Aptana volwassen genoeg is.

In een ver verleden ben ik op Crimson Editor gestoten. Sindsdien is dit altijd mijn favoriete programma geweest om HTML, CSS en PHP files in te bewerken. Ik heb SciTE geprobeerd, maar dit voelt te licht aan. SciTE gebruik ik nog steeds om er snel files in aan te passen, typisch een regeltje code, maar om langere tijd in te werken verkies ik wat anders. EditPad Lite heb ik bekeken, maar deze heeft geen syntax highlighting. PHP Designer is ook ooit uitvoerig getest geweest, maar de 2005 versie viel me tegen. Bij momenten was de applicatie te traag in het reageren en alles bij elkaar haalde ik er weinig voordeel uit.

Crimson Editor is dus lang de heerser geweest op mijn Windows-computers, maar onlangs heb ik Notepad++ nogmaals bekeken en wat ik zag heeft voor een paleisrevolutie gezorgd. Crimson heeft plaatsgemaakt voor Notepad++. Als het enigszins kon liet ik ook Word plaatsmaken voor Notepad++. En Eclipse. En Firefox. En Google. Ik wil alles met behulp van deze applicatie doen, ik wil niets anders meer.

Of is er een andere editor die de nieuwe koning kan bedreigen?

Dit artikel werd opgenomen in software.


5 reacties

 1. Avatar van Gryphin Gryphin 26 Oct 2006 19:52

  Ik ken Crimson en Notepad++ niet echt, maar ik vind Textpad lang niet slecht. Vooral dan om zijn mogelijkheid om verticaal te selecteren. Kan soms wel handig zijn.
  Maar ik ga zeker Notepad++ eens uitproberen…

 2. Avatar van Kevin Kevin 26 Oct 2006 20:04

  Dat zit ook in Notepad++: shortcuts (Alt + Shift + pijltjes).

  Ik zeg het je: het is geen Belgische kroonprins die wat blijft aanmodderen. (Ik hoop dat ik nu geen proces aan m’n been krijg).

 3. Avatar van Bart Bart 26 Oct 2006 20:58

  Ik hou’t al jaren bij Homesite. Dat was destijds een programma van Allaire maar is door Macromedia (nu Adobe) opgekocht. Bijna niemand weet het, maar op iedere Macromedia Studio CD staat Homesite. Ben vooral favoriet van de “Search & Replace” feature, dat doet geen enkel programma beter naar m’n mening.

 4. Avatar van FoX FoX 27 Oct 2006 12:42

  pspad is misschien nog een leuke? Geïntegreerde support met FTP en dergelijke, waarmee je gemakkelijk files kan aanpassen op een andere server.

 5. Avatar van Kevin Kevin 27 Oct 2006 12:50

  Bart: Homesite heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Vooral omdat ik geen Macromedia software heb en er voldoende gratis editors zijn die me tevreden houden.

  FoX: Die Pspad ziet er wel heel erg compleet uit. Die ga ik ook eens uitproberen. Crimson Editor heeft trouwens ook FTP support, maar die gebruikte ik zelden.