Webtoolkit: database

Databases. De wondere wereld van SQL. Normalisatie en optimalisatie. De bottleneck in vele web-applicaties. Zonder databases was er geen sprake van e-commerce, blogs of al dat andere gehuppeldepup. Databases beheren is dus voor velen een noodzakelijk kwaad, voor anderen hun grote bron van inkomsten.

phpMyAdmin

Voor het gemakkelijk online beheren van een MySQL database is er één echte uitschieter: phpMyAdmin. Als je hier als PHP-developer nog nooit van hebt gehoord ben je geen PHP-developer. Punt. phpMyAdmin is na het installeren van Apache, PHP en MySQL het eerste pakket waarmee je je omgeving test. Sterker: het maakt een integraal deel uit van je omgeving.

Allemaal goed en wel, maar voor het lokaal beheren van een database heb ik liever iets dat meer solide aanvoelt en waarmee ik sneller kan werken dan phpMyAdmin. MySQL biedt enkele tools aan die dit zouden moeten doen, maar ik heb me er al te vaak aan geërgerd. Scripts werden bijvoorbeeld maar half uitgevoerd. Het alternatief komt echter uit een onverwachte hoek: Oracle. Ja, die mannen met hun eigen databases. Ja, die databases die menige onderneming gebruikt.

Oracle SQL Developer

Oracle SQL Developer screenshot
Oracle SQL Developer screenshot.

Het alternatief is Oracle SQL Developer. Je kan er natuurlijk Oracle databases mee beheren, maar ook MySQL, SQL Server en Access (uhu!) databases.

Als je vertrouwd bent met Toad zal je ook snel vertrouwd worden met SQL Developer. Als je vertrouwd bent met MySQL Query Browser… idem.

Het programma heeft de Java Development Kit 1.5 (JDK 1.5) nodig, dus als je gruwelt van Java mag je nu stoppen met lezen. Aan de moedigere mensen zal ik toevertrouwen dat het zeker de moeite waard is om uit te testen en dat JDK 1.5 nog niet moet geïnstalleerd zijn.

Installatie

Om Oracle SQL Developer te kunnen gebruiken met MySQL zijn er enkele eenvoudige stappen die je moet doorlopen:

Third party JDBC drivers toevoegen aan SQL Developer

  1. Download Oracle SQL Developer (selecteer de tweede optie als je JDK 1.5 al hebt geïnstalleerd)
  2. Unzip en start SQL Developer (sqldeveloper.exe op Windows)
  3. Download de MySQL Connector
  4. Unzip en plaats de JDBC driver (de naam van de file lijkt op mysql-connector-java-*.jar) in een directory. Ik heb ervoor gekozen om de MySQL JDBC driver in de SQL Developer installatie-folder te plaatsen, bij rdmbs/lib. Een andere directory, bijvoorbeeld C:\Program Files\MySQL, is perfect mogelijk.
  5. In Oracle SQL Developer kies je vervolgens voor de optie Tools → Preferences. Bij de instellingen kan je dan onder de optie Databases een “Third Party JDBC Driver” toevoegen. Klik daarvoor op Add Entry, navigeer naar de directory waarin je de MySQL JDBC Driver hebt geplaatst en selecteer de driver.

Dat zijn de stappen die nodig zijn om met Oracle SQL Developer je MySQL databases te kunnen beheren. Om die kunnen te laten vallen, selecteer je File → New. In het dialoogvenster selecteer je Database connection, gevolgd door een klik op OK. Vul de gegevens van je MySQL database in en klaar!

Random opinion: mensen die SQL uitspreken als “Sequel” moeten consistent zijn. PNG moet dan worden uitgesproken als “Ping” en GIF als “Jif”. U doet uw goesting, maar mijn urge-to-kill-level stijgt navenant.

Dit artikel werd opgenomen in ontwikkeling, software.


3 reacties

  1. Avatar van Michiel Michiel 02 Feb 2007 12:23

    Interessant, iets om in het weekend eens uit te proberen. Ik was onlangs ook op zoek naar een goed programma dat dit doet en kwam uit op SQLyog, met een gratis en een betalende versie. En ik ben best tevreden over de gratis versie, het doet wat ik nodig heb en is een pak vlotter dan phpMyAdmin.

    Enige probleem is dat sommige webhosts niet toelaten om met zo’n externe toepassing te connecteren.

  2. Avatar van Kevin Kevin 02 Feb 2007 14:22

    SQLyog heb ik een tijd geleden ook ontdekt, maar de licentie daarvan is minder vergevend - de Enterprise Edition kost $47. Niet duur, maar duurder dan SQL Developer. Bovendien werk ik soms met een Oracle database en daar kan SQLyog niet mee overweg.

    Je kan dat niet kunnen connecteren vanaf een remote host ook als een voordeel zien: ofwel zit je een tijdje te knoeien via phpMyAdmin of de command line, ofwel werk je alles vooraf voldoende uit op een lokale machine. Dat kan je veel ellende besparen.

  3. Avatar van Chris R. Chris R. 02 Feb 2007 14:44

    Ik gebruik ook liever SQLyog dan PHPmyadmin maar onze host laat geen externe connecties toe op hun sqlserver aangezien we geen unieke ipadressen hebben op onze shared hosting (vrij normaal denk ik zo).

    De betalende versie van SQLyog heeft wel een leuke feature en dat is de mogelijkheid dat je connections kan tunnelen over http of ssl om toch een verbinding te maken met servers die normaal geen externe verbinding toelaten.

    Maar ik ga Oracle developer toch eens uitproberen … alleen die stomme registratie altijd … toch maar effe doen zeker?

    En kevin, ik deel uw mening over de ’sequelers’ … het is niet voor niks een afkorting en dient ook zo uitgesproken te worden … niet mySequel … bah!