Aan Telenet, Belgacom en de nieuwe ministers van Informatisering, Economie & Overheidsbedrijven - en jou

Via Tweakers kom ik terecht bij de persberichten van Telenet: Telenet lanceert BasicNet.

Telenet lanceert op 9 juli 2007 BasicNet, een breedband formule voor €20 per maand. Met de nieuwe formule is de klant altijd online, beschikt hij over een maandelijks inbegrepen volume van 400 MB en surft hij aan een snelheid van 512 Kbps. Met deze nieuwe voordelige formule wil Telenet ertoe bijdragen de digitale kloof verder te verkleinen.

Twintig (20!) euro per maand om 400 MB data over een lijntje te trekken. Ter vergelijking: een pakket van 50 blanco cd’s (700 MB) kost 14 euro. Dat is 35000 MB in totaal, en 6 euro minder. Nee, dit is niet echt relevant, maar misschien kan je familie en vrienden die dit soort abonnement overwegen met deze berekening wat perspectief geven. Want mensen die dagelijks met het internet te maken hebben weten al langer dat ze worden opgelicht door de grote providers de grote providers gretig gebruikmaken van hun machtspositie. Dure abonnementen waar weinig tegenover staat.

Aan jou

Laat je familie en vrienden niet in het zak zetten.

Aan Telenet & Belgacom

Stop met jullie klanten in het zak te zetten.

Aan de mensen met de macht om niemand meer in het zak te laten zetten

Doe je job. Help België nog eens wat vooruitgang te boeken op het vlak van ICT. Help om de digitale kloof echt te verkleinen. Doorbreek het monopolie en maak de lijnen vrij.

Aan hen die niet meer willen wachten

Overstappen.be biedt een overzicht van “alternatieve” providers.

Dit artikel werd opgenomen in varia.


12 reacties

 1. Avatar van Bart Bart 22 Jun 2007 14:01

  ‘t Is één pot nat. Telecom, energie, internet, bancaire wereld…
  Alle prijzen zijn te hoog, prijsformules complex en ze rekenen aan wat ze willen.

 2. Avatar van Chris R. Chris R. 22 Jun 2007 14:35

  Wat een belachelijke move is dit nu weer van Telenet? Ze hebben een stap in de goede richting gezet door een tijdje geleden upload en download samen te voegen tot een pakket van 12Gig voor een standaard abonnement (wat hedendaags nog belachelijk weinig is voor een actieve internet gebruiker).

  Maar 400Mb? Dat verbruik ik bijna op een dag. En wie is de doelgroep van dit soort abonnementen? Mensen die van die belachelijk powerpointjes, filmpjes en ander soort laaggevallen moppen doormailen naar 20 andere contacten. Ze zullen snel over hun limiet zijn, zeg dat ik het gezegd heb.

  Het wordt tijd dat de providers hier in België hun boeltje eens samenrapen en de datalimieten drastisch verhogen of zelfs algeheel afschaffen.

  Nieuwe initiatieven zoals betaalde movie of game downloads (netflix of direct2drive bv) en andere gelijkaardige initiatieven krijgen geen schijn van kans met een lage data limiet van de providers.

  Jammer, maar het is nog niet te laat :)

 3. Avatar van Kevin Kevin 22 Jun 2007 16:39

  @Bart: yep. En dat zijn dan volgens mij ook de dingen waar de staat moet ingrijpen.

  @Chris: net omdat het zo belachelijk weinig is vind ik het noodzakelijk dat mensen die er weinig tot niets van kennen worden geïnformeerd. Als iemand, je oma bijvoorbeeld, je vraagt welk pakket ze het best kan nemen, zal je best niet meer reageren met “Zorg ervoor dat het breedband is en pak dan het goedkoopste”. 400 MB is 13 MB per dag en zelfs voor oma’s zal dat snel opgesoupeerd zijn.

  En voor de rest moet ik ook jou 100% gelijk geven. :)

 4. Avatar van Bramus! Bramus! 22 Jun 2007 19:29

  Groot gelijk Kevin! Het is hier ook al jaren dat ik er me aan erger! In Nederland bvb. zijn de abonnementen van 40 (of 60) euro allen _zonder_ limiet en _zonder_ cap … een jammere zaak idd. De prijzen zijn hier trouwens ook om achterover te vallen (indertijd nog 10.000 belgische franken mogen neertellen voor de aansluiting op zich!). Neem nu Telenet Digital TV bijvoorbeeld. Om even te pauzeren, weer te spoelen en te herbekijken moet je per maand X aantal euro bijbetalen; en dat terwijl die feature STANDAARD in de technologie ingebakken zit. Makkelijk winstbejag me dunkt. In de States heb ik trouwens een TiVo aan het werk gezien, DAT is pas digitale TV! Vergeet ook niet dat bvb. Brazilië, een zogeheten ontwikkelingsland, al meer dan 5 jaar digitaal stemt én digitaal kijkt. Het ontwikkelde (oh, de ironie) België kan er nog veel van bijleren … Maar ja, Brazilië had dan weer het voordeel dat de technologie hier eerst gegroeid is en zij dan meteen over de (bijna) afgewerkte versie kunnen/konden beschikken.

  Verder nog even melden dat “het probleem” met die alternatieve providers is dat zij ofwel gebruik maken van de Belgacom netwerkinfrastructuur of die van Telenet (naar mijn weten is er geen andere provider in België die z’n eigen netwerkinfrastructuur heeft). Wanneer Belgacom/Telenet nattigheid voelt (viz. te veel concurrentie) kunnen zij die heel snel onderuit halen vrees ik …

 5. Avatar van Andries Louw Wolthuizen Andries Louw Wolthuizen 22 Jun 2007 21:29

  400 MB is inderdaad absurt weinig, ikzelf denk dat ik dat met een beetje normaal surfen/downloaden in 2 uren heb weggewerkt. Hier in Nederland doen ze niet zo moeilijk met datalimieten, ikzelf heb hier thuis een F.U.P., waar ik nog nooit wat over te horen heb gekregen. Kwa prijzen zitten we hier in NL ook beter, ik heb zelf 4Mbit/s / 1Mbit/s voor € 15 per maand.

 6. Avatar van Kevin Kevin 23 Jun 2007 10:06

  @Bramus!: de formules voor digitale tv zijn inderdaad ook schandalig. Bij de lancering heb ik ze even doorgenomen en beslist dat het voor mij niet moet onder die voorwaarden. Ja, de alternatieve providers moeten de infrastructuur van de big boys gebruiken (of die zelf gaan uitbouwen) en dat is dan ook de reden waarom die infrastructuur moet worden vrijgemaakt.

  @Andries: we weten dat het in Nederland allemaal een stuk beter is (als het over internetaansluitingen gaat ;)), vandaar ook onze ontevredenheid. Zoals Chris aanhaalde moet je hier niet rekenen op dingen als Netflix of “normaal” gebruik van Joost met een gewoon abonnement. Als ze dan nog eens komen aanzetten met een 400 MB *breedband* abonnement voor de prijs van 20 euro… wel, dat is puur bedrog. Niemand met enige kennis van zaken zou zo een abonnement overwegen want die weet dat 400 MB niets is. Als ik de tijd had zou ik berekenen hoeveel sites je gemiddeld kan bezoeken met die limiet, zonder rekening te houden met dingen als YouTube, downloads en e-mail attachments.

  Ik vraag me af hoe ze er bij Telenet in godsnaam op komen om dit abonnement aan te bieden. 400 MB. Per maand. Voor 20 euro. Clueless.

 7. Avatar van brabander brabander 03 Aug 2007 21:38

  ik had chello extreme ongelimiteerd 20 mgb/sec

  en ongelimiteert voor 51 euro en nu heeft telenet die provider opgekocht

  en zou nu terug naar 35 gig moeten voor 61 euro en

  bij upc chello was het voor 40 gig limiet 46 euro toch raar he

  dat upc chello die prijzen wel zo laag kon houden en

  telenet niet ik zit voorlopig nog op chello extreme

  tot einde contract en dan wordt alles automatisch

  overgezet naar telenet en moet ik dus voor tv en internet

  35 euro meer betalen en ben ik terug gelimiteerd op

  35 gig schandalig vindt ik dat heb al een klacht naar

  onbudsdienst verstuurt ze zijn er nu volop mee bezig

  en ik kreeg telefoon van telenet dat ze waarschijnlijk tegen eind

  2007 mij het zelfde kunnen bieden als upc dus dat betekent

  ongelimiteerde internet maar hoeveel zal ik moeten meer betalen ze zijn slecht

  bezig slechte overname vindt ik dat upc naar telenet

  we kregen zelfs geen deftige info 10 verschillende antwoorden had ik gekregen

  en upc had gezegd dat het enkel het administratieve was dat ze zouden veranderen

  vriendelijke groeten brabander

 8. Avatar van Tim Tim 08 Aug 2007 17:14

  Het is naar de oudere mensen toe he. Die kunnen ze nog iets of wat in het zak zetten doordat deze geen enkele korrel informatie hebben over internet prijzen. Vogel voor de kat zou ik zo zeggen. Feitelijk zou jong EN oudaltijd eerst moeten vergeleijken.

 9. Avatar van mc pvc mc pvc 31 Aug 2007 14:27

  Kunnen we besluiten dat het kapitalisme dient omver geworpen te worden?

 10. Avatar van pinbag pinbag 05 Sep 2007 14:25

  400mb is schandalig laag en dit in de “multi-media tijdperk” van de youtube-generatie…

  Zelf oudere personen komen niet rond met 400mb. precies of die niet actief meedoen met de actualiteit…

  Ik was niet eens op de hoogte van heel deze oplichting.

 11. Avatar van edith edith 01 Oct 2007 23:40

  ik ging een kontrakt aan met telenet voor 2 maanden en een half tijdens mijn verblijf in belgie. Ik werk in het buitenland, ik belde, schreef een brief om dit kontrakt op te zeggen, zoals afgesproken…. maar… thuis kwam plots een rekening aan van meer dan 300 euro, nu moesten alle maanden betaald worden… maanden dat ik geen telenet heb en ver weg ben … Ik vind het gewoon ongelooflijk om mensen zo af te zetten, 9 maanden aanrekenen die nooit bestaan hebben… Chaoo

 12. Avatar van patrick patrick 26 Nov 2007 02:31

  Het beste product is verwijderd door Kevin.
  Nu gratis uitproberen + onbeperkt bellen voor 3 maanden.
  info@belpat.com

  Note van Kevin: als je reclame wilt maken om geld te verdienen neem je contact op met mij. We kunnen wel iets regelen.