Keuzes maken
Ik ben op zoek naar een degelijk CMS. De eisen:
- Gebaseerd op PHP en MySQL.
- Degelijke admin. Neem een kijkje bij OpenSourceCMS om een hele hoop voorbeelden te zien van wat ik niet wil. Als ik vaak naar het merendeel van deze admins moet kijken word ik liever blind (excuses aan blinden en slechtzienden, maar die admin designs doen pijn aan de ogen). Lelijk? Geschrapt.
- Custom content. Niet alles is een pagina, niet alles is een blog post. Dag WordPress, dag MODx.
- Propere code en een stevige support. Bij Joomla krijg ik bij de FAQ enkel verwijzingen naar de FAQ.
Blijven over: Drupal en ExpressionEngine. ExpressionEngine is zonder twijfel makkelijker onder de knie te krijgen en hoewel er een prijs tegenover staat ben ik ook zeker van een bepaald niveau van ondersteuning. Drupal verliest punten door geen onderscheid te maken tussen de gedeeltes die bestemd zijn voor bezoekers en administrators. Zo verander ik het theme van de site en behoud het default theme voor de admin om vast te stellen dat ik bij het toevoegen van inhoud op het site-theme stoot. Me no likey.
Pro Drupal zijn dan weer de enorme community - het voelt aan als de hype van 2007 - en dat het open source is. Oh, en dat omwille van de hype ongeveer iedereen op zoek is naar iemand die er wel wat van kent.
Toch blijft in mijn hoofd het idee spoken dat “ik het beter zelf schrijf”. Zoiets dat vanaf het begin het beheer van gebruikers, pagina’s en een blog mogelijk maakt, wat ik afhankelijk van mijn noden kan uitbreiden om bijvoorbeeld producten te beheren.
Pro: in tegenstelling tot de filosofie “If you’ve got a hammer, everything looks like a nail” kan ik voor een duidelijk database schema zorgen. Niet alles is een node. Nee, er zijn pagina’s, blog posts en producten.
Contra: tijd. Pro: tijd kruipt ook in het leren van Drupal.
Keuzes maken. Het is niet iedereen gegeven. Any advice?
Dit artikel werd opgenomen in ontwikkeling, webdesign, weblogs.
Johan Ronsse 23 Sep 2007 20:43
Fork CMS, mijn vriend.
Kevin 23 Sep 2007 20:59
Pff, fork, schmork. Dan heb ik het toch meer voor Wander CMS™®©
Kevin 23 Sep 2007 21:06
En misschien kan er als maandagochtend-item iemand worden aangeduid die de Fork CMS modules afschermt van public access en voorkomt dat het loginscherm in het vervolg wordt opgenomen in Google. Zodat ik niks weet van, bwah, FORK_PATH_MODULES zolang het nog niet te downloaden is (met uitgebreide en up-to-date documentatie).
De templates lijken wat als ExpressionEngine tags te gebruiken. Goede keuze denk ik.
Bart 23 Sep 2007 23:35
Iedere webontwikkelaar heeft op een gegeven punt eens een eigen CMS systeempje geschreven. Ook ik kon daar niet aan weerstaan en heb er zelfs meerdere geschreven. De tijd die je echter aan het zelf ontwikkelen, onderhouden en uitbreiden van zo’n CMS systeem besteedt kan je volgens mij beter gebruiken om een bestaand systeem onder de knie te krijgen. Helaas komt de wijsheid met de jaren en ben ik zelf nog maar pas met Drupal begonnen. Drupal heeft een zekere leercurve en is nog verre van perfect. Het spijtige aan Drupal is dat iedere newbie steeds met dezelfde problemen wordt geconfronteerd en dat dat iets te makkelijk wordt geklasseerd onder ‘leercurve’. Het probleem met de visitor/admin theme is een serieuze struikelblok (valt op te lossen met de role_theme_switcher module) en zo zijn er nog een paar. Maar eens je deze struikelblokken voorbij bent lijkt het een zeer interessant CMS.
Kevin 24 Sep 2007 06:14
Drupal is een zeer interessant CMS; de hype is grotendeels terecht. Zoals je aanhaalt is het probleem die leercurve, die normaal is als je een flexibel en complex systeem wilt leren gebruiken. Alleen zie ik bij Drupal weinig middelen om die leercurve minder steil te maken. Er is documentatie, maar ik loop rondjes om het juiste artikel voor de juiste versie te vinden.
Die role_theme_switcher module doet blijkbaar exact wat ik verwachtte dat “Site theme” en “Admin theme” zouden doen, bedankt daarvoor.
Ik ben er nog niet uit. De tijd die ik nodig zal hebben om Drupal echt te doorgronden en de tijd die nodig is om zelf een CMS op maat te schrijven zijn volgens mij grotendeels gelijk. Ik vraag me vooral af of ik de inhoud moet aanpassen aan het CMS (Drupal + CCK) of het CMS moet aanpassen aan de inhoud (RYO). Het leren van Drupal heeft een meerwaarde, het schrijven van een CMS met een bepaald framework ook.
Soit, een streepje voor Fork CMS, een streepje voor Drupal.
-FoX- 24 Sep 2007 10:49
Het probleem met grote CMS systemen zoals Joomla/Drupal is dat de API niet echt stable is, waardoor er wel erg veel informatie te vinden is die je zelf moet proberen te matchen met jouw versie. Een ander probleem is dat deze systemen gekend zijn, en daardoor ook hack gevoelig worden door exploits die bekend raken.
Nu ben ik zelf momenteel een component voor Joomla 1.5 aan het ontwikkelen, en op zich gaat dit wel vrij makkelijk. Op een paar uurtjes had ik het grootste deel al volledig functioneel.
Daarnaast zijn er ook wel een aantal boeken geschreven over deze CMSen, die wel handig kunnen zijn (mits je de juiste versie gebruikt ;))
Alles hangt er natuurlijk ook vanaf op welke wijze je het CMS wil gaan gebruiken? Wil je het multifunctioneel gebruiken om zo alle type sites te gaan ondersteunen, of is het enkel om wat content op de pagina’s aan te passen? Bekijk het ook even vanuit het perspectief van de klant, wat heeft deze precies nodig?
Misschien is de CMS Matrix wel nuttig (www.cmsmatrix.org), waar je alle CMSen kan gaan vergelijken… quite a list éh ;)
Kevin 24 Sep 2007 12:07
Damn, CMS Matrix. Eindelijk! Ofwel heb ik constant de verkeerde site bezien ofwel hebben ze net vandaag een complete redesign gelanceerd. Bedankt.
Tja, die boeken. Ik zat er ook over te denken om een boek over Drupal te kopen - dat leest toch makkelijker. Maar als je dan de release dates van Drupal naast de datum van publicatie van de boeken legt, moet je er al vanuitgaan dat de concepten hetzelfde zijn, maar de details wel zullen verschillen. En het zijn net die details die me zouden overtuigen (die role_theme_switcher module standaard erbij en aan en hopla: ik kreeg een totaal andere “eerste” indruk).
Ik wil de content er op de “juiste” manier insteken. Als het enkel was om wat content aan te passen nam ik WordPress. Eenvoudiger kan niet. En dan kom je weer bij “CMS aanpassen aan de content” of “content aanpassen aan de CMS”. En dat zal ook wel mogelijk zijn bij Drupal, ik moet het alleen nog vinden :-/
Niwla 25 Sep 2007 13:30
Hier komt een knuppel: Pivot 2.0
Kevin 25 Sep 2007 13:40
Het is erg lang geleden dat ik Pivot nog gebruikt heb en Pivot 2.0 ziet er aardig uit, maar het valt net als TextPattern, WordPress en andere blogtools uit de boot.
En kan er iemand alsjeblieft eens een nieuwe icon set maken die de Silk icons kan vervangen? Het begint me wat te veel te worden om ze op iedere website en in iedere applicatie (Komodo, muCommander, Firefox Web Developer Toolbar, Vdab.be, Hasselt Lokaal, there are plenty more) terug te vinden.
bart 26 Oct 2007 10:05
Ik ben toch wel echt voorstander van Expression Engine. De leercurve is er ook aanwezig, maar ze is niet te stijl. De code die eruit komt is zo clean als je zelf wil, in tegenstelling tot joomla e.d. En het is zeer stabiel en veilig, ook niet onbelangrijk. De community begint groter en groter te worden en je krijgt uiteraard support van de bouwers zelf aangezien het een betalend systeem is.
Ook de backend mag er wezen en de leertijd voor de ‘redacteurs’ is niet te groot. Op mijn website staan enkele voorbeelden, en op de site van expression engine zelf kan je ook veel mooie ontwerpen bekijken.
Kevin 26 Oct 2007 17:21
Het belangrijkste probleem dat ik heb met ExpressionEngine: de custom fields zijn beperkt (maar ik heb nog niet goed gezocht naar oplossingen).
Neem als voorbeeld een systeem om voetbalwedstrijden te bespreken. Je hebt velden nodig voor de thuis- en uitploeg en voor de score van beide ploegen. Het zou ideaal zijn als ik er gemakkelijk voor kon zorgen dat die velden op een logische manier getoond worden. Niet als vier velden onder elkaar (thuisploeg, uitploeg, score thuis, score uit), maar als vier velden naast elkaar (thuisploeg, score thuis, uitploeg, score uit). Ik ga nog wat onderzoeken hoe ik het admin-gedeelte net dat tikkeltje gebruiksvriendelijker kan maken.
Want een ander probleem is dat alle data in “weblogs” zit. De leercurve is inderdaad miniem, maar dit soort dingen zorgt enkel voor verwarring (”Ik moet een product gaan toevoegen in een weblog? Huh?!”).
bart 29 Oct 2007 09:08
Idd, die velden ordenen kan in zo een geval wel wat tegen vallen. Ik ben nog geen soortgelijke situaties tegengekomen.
Wat betreft het posten in weblogs: ‘what’s in a name’… Je kan het woord weblogs in heel de site laten veranderen in wat jij zelf wil en je kan weblog per weblog dan ook nog een naam geven. Dus weblogs kunnen bijvoorbeeld secties worden en de productenweblog waarover jij spreekt kan de gewoon de sectie ‘producten’ worden.
Bart Noppen 27 Dec 2007 02:33
Hmmm ben een beetje laat op de CMS party hier maar als je nog op zoek bent, kijk dan even op http://www.mycms.com of mail me even voor een persoonlijke demo.
CMS: de beslissing | el73 02 Feb 2008 20:04
[…] en “bezoeker” valt grotendeels op te lossen met de role_theme_switcher module die Bart Claeys aanhaalde, maar ook deze faalt om pagina’s op URLs zoals node/add weer te geven met het admin theme. In […]