WordPress migreren naar localhost

Hoeveel zorg je ook draagt dat een WordPress theme er in alle omstandigheden identiek uitziet, vaak komt er wel een randgeval op de proppen dat de layout naar de knoppen helpt. Een afbeelding die groter is dan voorzien bijvoorbeeld. In dat geval is de ingebouwde theme editor handig aangezien je geen FTP-toegang nodig hebt om alles terug in orde te maken.

WordPress button

Uiteindelijk wordt de online versie totaal anders de lokale versie. Door aanpassingen aan het theme, extra plugins en natuurlijk door de hoeveelheid posts. Dan kan het nuttig zijn om de online versie te migreren naar je lokale omgeving om updates te kunnen uitvoeren en testen.

Maak een database backup

Als je nog niet op regelmatige tijdstippen een backup maakt, dan is nu een uitstekend moment om ermee te beginnen. De WordPress Database Backup plugin is daar perfect voor. Je kan instellen op welke momenten een backup moet worden gemaakt en wat er mee moet gebeuren. Zo kan je bijvoorbeeld vragen om dagelijks een backup te ontvangen via e-mail.

Recente versies van WordPress bevatten echter ook een export- en import-functionaliteit. Via Manage → Export kan je een XML-bestand met je data downloaden dat je later dan weer kan importeren. Ik kies voor de database backup aangezien ik daar zonder moeite de meest recente versie van heb.

Maak een lokale database

Dit soort dingen gaat het snelst met de command line. Open een prompt, log in op je MySQL-server en maak een lokale versie van je database aan.


mysql -uusername -ppassword
create database dbname;

Maak een database met dezelfde naam als de online database en een gebruiker met een zelfde naam en paswoord. Zo voorkom je dat je de configuratie-file moet gaan aanpassen.

Tijd om de backup van je database te importeren.


mysql -uusername -ppassword dbname < backup_van_db.sql

Verander de URL van je site

Als je de URL van je site niet aanpast naar de lokale versie, zal je steevast naar de online versie worden doorverwezen. De URL wordt bijgehouden in de wp_options tabel. Om die te veranderen voer je volgende query uit:


UPDATE wp_options SET option_value = 'http://localhost/jouwsite‘ WHERE option_name = ’siteurl’;

Kopieer de files van je FTP

Zonder de WordPress files zal je natuurlijk weinig kunnen doen, dus meld je aan op je FTP-server en download alle nodige files.

That’s it. Als je nog geen lokale WordPress-installatie hebt kan je terecht bij BitNami. Zij bieden onder andere een pakket aan met Apache, PHP, MySQL en WordPress dat je eenvoudig kan installeren. Meer info over BitNami vind je bij Laughy.

Dit artikel werd opgenomen in ontwikkeling, weblogs.


2 reacties

  1. Avatar van Wolf Wolf 12 Jan 2008 11:39

    Nuttige shizzle, merci!

  2. Avatar van Kevin Kevin 12 Jan 2008 11:51

    ‘t Is niks, my nizzle.