Eenvoudig een Subversion repository maken

Soms heb je wat versiebeheer nodig maar zie je het niet zitten, of is het niet mogelijk, om een repository op te zetten op een server. Met TortoiseSVN kan je heel eenvoudig zo een repository maken op Windows.

De repository maken

Het TortoiseSVN menu

Na de installatie van TortoiseSVN (met de optionele herstart), open je Windows Explorer. Maak een directory aan die je Subversion repository zal worden.

Rechtsklik op de map en kies uit het contextmenu TortoiseSVN → Create Repository Here. TortoiseSVN zal je dan vragen welk type database je wil gebruiken voor je repository. De default optie FSFS (Native file system) volstaat ruimschoots.

De bestanden importeren

Om van Subversions versiebeheer te kunnen profiteren moeten je files natuurlijk in de repository worden gestopt. Selecteer de bestanden — of indien mogelijk de map waarin ze zich bevinden — en klik op de rechtermuisknop. Kies in het TortoiseSVN menu voor Import en navigeer vervolgens naar de folder waarvan je daarnet een repository hebt gemaakt. Klik op OK om de files te importeren.

De bestanden uitchecken

De bestanden die je net hebt geïmporteerd zitten nu wel in de repository, maar de files waarmee je werkt staan nog niet onder versiebeheer: daarvoor moet je de files “uitchecken”. Maak een nieuwe map aan (je kan als je het nodige lef hebt ook de originele bestanden verwijderen), klik weer op de rechtermuisknop en kies voor SVN Checkout. Navigeer naar de repository en klik op OK. Done and done.

Voor alle duidelijkheid: een aparte Subversion server is altijd aan te raden voor echt belangrijke bestanden.

Dit artikel werd opgenomen in ontwikkeling, software.