Te uwer informatie…

CakePHP en de Yahoo! UI Library heersen.

Dit artikel werd opgenomen in ontwikkeling.


8 reacties

 1. Avatar van Bramus! Bramus! 07 Nov 2006 22:15

  Ik zweer nog steeds bij prototype&script.aculo.us en een eigen (modulair) framework atm. Reden: geen tijd om de felbesproken CakePHP uit te testen (Jonathan Snook heeft er al aardig wat over geschreven) evenmin om de YUI eens aan de tand te voelen.

  Enige tips die je met ons kan/wil delen?

  B!

 2. Avatar van Kevin Kevin 07 Nov 2006 22:30

  Ik heb prototype & scriptaculous zelfs nog niet getest. Er zijn ondertussen te veel javascript libraries om nog te kunnen weten waarin ze verschillen. Ik ben geen javascript-expert, maar dankzij de voorbeelden en documentatie heb ik toch al wat dingen kunnen doen waarbij ik vroeger eerst een halve dag zou hebben zitten vloeken op Explorer/Firefox.

  Ivm Cake: ik was bezig met een poging om een MVC-framework in PHP te schrijven, maar ik heb mezelf veel ellende en tijd bespaard door voor CakePHP te kiezen. En dat kwam vooral omdat:

  1. Jonathan Snook het er inderdaad vaak over heeft
  2. De andere (bekende) kandidaat (Symfony qua setup een stuk meer lijkt te eisen.

  Ik zal de dingen die ik heb ontdekt in het gebruik van beide frameworks wel eens opschrijven, maar daar is het nu nog te vroeg voor. Eerst is er nog wat werk aan de winkel.

 3. Avatar van Bart Bart 08 Nov 2006 00:02

  Net zoals vele andere PHP gebruikers heb ik schrik om me in het framework verhaal te gooien.

  Iedereen werkt eigenlijk volgens een eigen framework (in z’n hoofd). Een nieuw framework betekent dus vooral eigen technieken afleren en op een andere (meestal iets gestructureerdere) manier denken. Niet zo simpel als je’t mij vraagt.

  Kan iemand op de proppen komen met Belgische realisaties met CakePHP? Zou bijzonder interessant zijn.

 4. Avatar van Chris R. Chris R. 08 Nov 2006 09:38

  Ik heb zelf al wat geëxperimenteerd met cake en vind vooral de bake mogelijkheden gemakkelijk, alle class files, models, views en controllers worden gemaakt en je moet ze enkel customizen.

  Maar zoals bart zei is de “change of mind” die gepaard gaat met een framework voor mij ook een grote stap. Ik moet eerlijk zeggen dat vooral de sloppy documentatie en wanordelijke wiki van cake mij weerhoud om er meer tijd in te steken.

  Heb onlangs Codeigniter uitgeprobeerd, ben er zeer positief over, symphony aan de andere kant heeft uitstekende documentatie maar vereist PHP5 wat dan weer niet al veel beschikbaar is in shared hosting.

 5. Avatar van Kevin Kevin 08 Nov 2006 13:24

  Bart: er zijn wel wat Belgische realisaties (voor zover ik weet) en er komt in ieder geval binnenkort eentje bij waar ik wat meer over kan vertellen. Wat betreft het afleren en het denken op een andere manier: als het een goed framework is komt dit neer op “bijleren” ;)

  Chris: inderdaad, de documentatie kan nog veel beter, maar veel dingen worden besproken in de manual, in tutorials op de Bakery (de vervanger van de wiki) en je hebt nog altijd de API reference. Als vooral Java-programmeur ben ik het gewoon om de API erbij te nemen en te zoeken wat ik nodig heb. Ik heb PHP 5 ter beschikking, maar Symfony schrikt me vooral af omdat vanaf de eerste stap al meteen wordt gesproken over dependencies en daar ben ik niet zo voor te vinden. Codeigniter staat op mijn lijstje.

  Laten we zeggen dat ik voor Cake heb gekozen omdat de installatie simpel was (vs installatie Symfony) en het design van de Cake website me meer aansprak dan dat van Codeigniter (yes, I’m shallow like that). Als ik wat meer tijd had genomen om deze 3 frameworks te leren kennen had ik misschien een andere keuze gemaakt, maar soms is het tijd om te beginnen ipv je blijven af te vragen of het de beste keuze is.

 6. Avatar van Bramus! Bramus! 08 Nov 2006 19:36

  De overvload aan javascript libraries is inderdaad zwaar uit de pan aan het swingen: moo.fx (met als basis de later uitgebrachte moo.dom), script.aculo.us (met als basis prototype), YUI, jQuery en sinds kort Bernie’s Better Animation Class, Minikit, …

  De meeste authors zijn nu ook hun functies aan het bundelen in handige libraries, waardoor het nog onoverzichtelijker wordt. Zo heeft Robert Nyman z’n functies in EJ gebundeld en paar dagen terug (of was het vandaag?) en niet te vergeten het werk van de man over at couloir.org (z’n “dom.js” was een van de eerste, nog voor Prototype en consoorten bestonden).

  Maar hiermee zijn we nog steeds geen stap dichter bij het kiezen van de welke, daar ze meestal toch overlappende functionaliteit hebben; al dan niet op een meer eenvoudige manier. Het hangt wschl af van de gebruiker en welke library/framework hij eerst gebruikt heeft … it’s a matter of taste.

  Om terug de PHP-tour op te gaan moet ik zeggen dat er toch wel al een paar mensen me aangeraden hebben om CakePHP te gebruiken, maar dat het inderdaad een aanpassing in programmeerstijl vraagt. Momenteel houdt de (makkelijke/moeilijke?) overgangsfase me tegen (samen met het tijdsaspect, er ligt nog steeds werk op me te wachten), maar eens de overstap gedaan zal er waarschijnlijk een soorgelijk bericht als deze post hier ontstaan :) …

  B!

 7. Avatar van Kevin Kevin 08 Nov 2006 19:50

  Om je uit je twijfel te verlossen: EJ is al enkele dagen geleden uitgebracht. En nog niemand die Dojo heeft vermeld? Volgens mij momenteel het meest uitgebreid.

  Als je Cake echt wilt uitproberen, bekijk dan de 15 minute Blog tutorial. Veel tijd vraagt het niet en je zal snel de basisconcepten snappen.

 8. Avatar van We have lift-off | el73 We have lift-off | el73 21 Jan 2007 13:51

  […] Er zijn weinig verschillen met de versie die al enkele weken online te vinden is. Het voornaamste verschil is dat de foto’s van een woning nu ook in detail kunnen worden bekeken. In de loop van de komende weken ga ik hier en daar nog verbeteringen aanbrengen, zoals het wegstappen van de Yahoo! UI Library - die ik eerder bejubelde. Ik denk dat libraries als JQuery of Mootools beter passen bij mijn noden. […]