Webtoolkit: IDE
Wat is een vakman zonder zijn gereedschap? Als developer mag ik me gelukkig prijzen dat er voldoende tools zijn die doen wat ze moeten doen en bovendien gratis zijn.
Om te beginnen een kijk op integrated development environments of IDEs.
Het nut van een IDE
Als developer zou je in ideale omstandigheden ’s morgens je IDE opstarten en ’s avonds afsluiten
Eerder vroeg ik welke source code editors ik dringend eens moest uitproberen. Toen zei ik ook dat een complete IDE overdreven was voor wat ik nodig had. Voor het eenvoudige web design en web development volstaat immers het werken met een editor.
Maar de situatie is veranderd. De tijd die ik nu spendeer aan het ontwerpen en ontwikkelen van websites is cash-time. Ieder voordeel dat een IDE me kan leveren ten opzichte van een eenvoudige editor is tijd gewonnen. Zoals de naam laat vermoeden is het voornaamste doel van een integrated development environment om de ontwikkeling van applicaties te versnellen door alles in 1 omgeving te verzamelen. Je moet dus niet terugvallen op de commandline om je C++ code te compileren; daarvoor staat er een knopje in je IDE. Een nieuwe file toevoegen aan een project? Via de IDE.
Als developer zou je in ideale omstandigheden ’s morgens je IDE opstarten en ’s avonds afsluiten, zonder andere programma’s nodig te hebben. Als je vooral werkt in een LAMP-setup — typisch een Apache server met MySQL database en PHP, Python of Perl als scripttaal — zijn er weinig andere opties dan betalen voor zo’n programma, of tevreden zijn met de betere editors. Weinig, maar gelukkig is er EasyEclipse for LAMP.
Eclipse met plugins
Eigenlijk is het een distributie van Eclipse, dat begon als een IDE voor Java, maar uitgroeide tot een platform dat geschikt is voor zowat iedere programmeertaal en omgeving. De belangrijkste reden hiervoor: de mogelijkheid om de standaard functionaliteit van het Eclipse platform uit te breiden met behulp van plugins. Plugins die PHP broncode verwerken, of het mogelijk maken om een database te beheren. Voordat je als LAMP-developer alle nodige plugins hebt geïnstalleerd ben je echter al een eind verder.
De meisjes bij nexB (het moeten niet altijd jongens zijn) lossen dit probleem op door verschillende distributies van Eclipse ter beschikking te stellen, gebundeld met de juiste plugins afhankelijk van het type development. Bij die distributies vind je dus ook EasyEclipse for LAMP terug.
Binnenin
Wat je onder andere terugvindt binnen de LAMP-distributie:
- Eclipse platform
- Java JRE
- Java development tools
- QuantumDB om je database te beheren
- PHP Eclipse om ontwikkeling in PHP gemakkelijker te maken
- PyDev voor Python & Jython
- RadRails voor het ontwikkelen met Ruby on Rails
- Subclipse want versioning will save your ass
Natuurlijk zijn er ook de gebruikelijke snufjes zoals syntax highlighting, die ervoor zorgt dat je alle kleuren van de regenboog kan zien, en, waar mogelijk, code completion. Als je na het typen van list
in een CSS bestand even twijfelt of het list-style-type
of list-type-style
moet zijn, is de Ctrl+Space
-combinatie genoeg om alle mogelijke opties tevoorschijn te toveren.
De downloads variëren in grootte: 134 MB voor Mac OS, 147 MB voor Windows en 157 MB voor Linux. Gezien de features en de grootte van het Eclipse platform alleen (zo’n 120 MB) zeker de moeite waard. Stel je liever zelf een Eclipse distributie samen? Bekijk dan de Eclipse distros downloads pagina.
Dit artikel werd opgenomen in ontwikkeling, software, webdesign.
Matthias 29 Jan 2007 11:49
Handig!! Ik gebruik nu UltraEdit. Een eenvoudige editor met syntax highlighting, tabs voor verschillende files,… Maar code completion en zo moet ik missen. Bovendien moet ik inderdaad eerst mijn XAMPP opstarten, dan ultraedit en dan een browser.
Eens proberen dus…
Kevin 29 Jan 2007 20:26
UltraEdit is met reden 1 van de populairste editors. Toch verkies ik Notepad++, quasi dezelfde functionaliteit, maar met code completion. Als EasyEclipse wat te zwaar is kan je die nog altijd eens uittesten.
Jelle 01 Feb 2007 10:16
Textmate! :)
My weapon of choice. Mac only en geen IDE maar wel de max.
Ik doe meestal Front-end XHTML en CSS.
Dingen zoals Eclipse en aptana zien er wel degelijk uit.
Christophe Strobbe 20 Apr 2007 23:51
Ik gebruik Eclipse nu al verschillende jaren, maar vooral voor Java of als ik een handige interface naar een CVS-repository nodig heb. Voor het pure editeerwerk heb ik echter nog steeds niets gezien dat krachtiger is dan JEdit (wie wil kan daar met plugins ook een IDE van maken). Als ik echter snel iets wil openen en editeren gebruik ik Notepad++, want JEdit is niet bedoeld als vervanger van Notepad/Kladblok.
Voor HTML gebruikte ik vroeger ook HTMLKit, maar die ondersteunde eigenlijk geen Unicode.