Het boek Openbaring

Ik wil nu al mijn excuses aanbieden aan de godsvruchtige personen die hier wat anders hadden verwacht dan geleuter over webdevelopment. Anyway…

Python

Door omstandigheden ben ik eens wat uitvoeriger bezig geweest met het doornemen van Dive Into Python, het boek van Mark Pilgrim dat een inleiding geeft tot de wondere wereld van de scriptingtaal Python. Ik zal niet te vroeg juichen en er eerst nog wat mee spelen, maar wat ik tot nu toe van de taal heb gezien spreekt me, in het algemeen, enorm aan.

Waarom ik nu Python bestudeer en niet Ruby? Ik wil absoluut wat dingen uittesten met Django. En in tegenstelling tot Ruby On Rails:

  • is de setup van Python en Django snel en gemakkelijk. (Ok, het is al enkele maanden geleden dat ik een setup van Apache met RoR op Windows heb geprobeerd. Ja, Windows.)
  • is hosting met Python zeer gemakkelijk te vinden (Yep, Ruby hosting is zeker aan het toenemen.)
  • zitten er in Python enkele zeer leuke dingen voor desktop development, die ik niet kan terugvinden in Ruby. Bijvoorbeeld de webbrowser module.

Soit: I like Python.

Javascript

Soms is het veel efficiënter om zelf snel wat te schrijven dan gebruik te maken van een bestaande component. “Don’t reinvent the wheel”. Dat klopt als een bus, maar als dat wiel enorme schade toebrengt aan plattelandswegen (een Internet Explorer 6 crash), alle kanten uitgaat op gewestwegen (Internet Explorer 7 vond het niet zo leuk en dat leidde tot random resultaten) en niet wil draaien op snelwegen (Opera wilde er niet van weten), tja, dan zoek je toch beter wat anders.

Toen ik druk bezig was met het uitvinden van mijn wiel, overviel me plots het gevoel dat ik het leuk vond. Ik vond het leuk om Javascript te schrijven! Dank u Prototype!

Dank u, aan alle Javascript frameworks die ervoor zorgen dat ik me minder moet bezig houden met uit te zoeken welke browser een bepaalde methode ondersteunt.

Komodo Edit

Nog altijd op zoek naar een betere editor? Komodo Edit. Het is wat traag in het opstarten, maar die tijd win je in de volgende 30 seconden terug.

Teleurstellingen

Natuurlijk is niet alles peis en vree. JBuilder is hetzelfde product als 2 jaar geleden en ik vind het nog altijd even crappy als 2 jaar geleden.

En wat moet een webdeveloper die Windows verkiest boven Mac en Linux (work with me here 1) doen om Vista te kunnen uittesten, andere software en gadgets gratis in zijn bus te krijgen en een bende groupies te vergaren?

  1. Ik ben opgegroeid met Windows, haat de Linux fonts (het installeren van de MS fonts moet ik dringend nog eens proberen) en ben aan het wachten op de release van Leopard.

Dit artikel werd opgenomen in ontwikkeling.


3 reacties

  1. Avatar van Matthias Matthias 23 Mar 2007 17:07

    Wel, ik was blij met al die frameworks, tot ik merkte wat voor bandbreedte ze in beslag nemen.

    Neem nu de K2 theme van Wordpress. Die berust op Prototype en nog wat JS libs voor een aantal zaken. Ik had die enkele maanden draaien. De dag dat mijn website werd gedefaced (don’t ask) en ik terugging naar de standaard Kubrick theme, zakte de load op mijn bandbreedte spectaculair.

    Python: heb ik nog niet geprobeerd. Schijnt inderdaad zeer krachtig te zijn.

  2. Avatar van Kevin Kevin 23 Mar 2007 17:58

    Je hebt gelijk: de Javascript libraries zijn doorgaans veel te groot. En het wordt vooral lastig als er geen compressed versie is, bijvoorbeeld bij Prototype. Maar gelukkig zijn er dan tools zoals Dean Edwards’ Packer die Javascript kunnen comprimeren en zelfs “obfusceren” (ik denk dat dat niet in de Van Dale zal terug te vinden zijn). En als het echt een probleem vormt voor de bandbreedte koppel je daar nog eens gzip compressie aan.

    Even zoeken leidt trouwens tot een vraag van Matt Mullenweg met een hoop nuttige antwoorden: Javascript compression. Als je alles combineert zal je hopelijk tot iets onder de 20 KB kunnen komen, wat in mijn ogen aanvaardbaar is voor normale websites (als we mobile volledig moeten ondersteunen is het weer wat anders).

  3. Avatar van Degraef Nico Degraef Nico 04 Apr 2007 15:51

    Gelukkig zijn er voor de meeste JavaScript toepassingen andere frameworks die niet zo groot zijn en waarschijnlijk meer dan voldoende zijn, zoals mootools bvb. waar je gewoon zelf je library samenstelt afhankelijk van wat nodig is