De lelijke Linux interface

Ik ben een oppervlakkig mens. De belangrijkste reden waarom ik wegblijf van Linux is de interface. Al sinds de eerste keer dat ik met Linux in aanraking kwam zat er iets grondigs fout met de fonts: het was alsof Comic Sans het standaard lettertype was. De window decorators in KDE lieten het trouwens alleen maar meer lijken op een OS dat ontworpen was door een bende kleuters.

Dat ik toen KDE verkoos boven Gnome zal je duidelijk maken wat ik daar van dacht. Oh ja, er waren en zijn nog een dozijn andere window managers waarvan de default themes werden ontworpen door fanaten van B-films in het scifi-genre. Het was allemaal onvoldoende om mij te overtuigen van de meerwaarde.

Dat was toen

Nu ik een nieuwe job heb bij een nieuwe werkgever, heb ik ook een nieuwe laptop met een nieuw besturingssysteem: Windows Vista. De meningen over Vista zijn vooral negatief, maar ernstige problemen zijn mij tot nu toe bespaard gebleven. De problemen die ik heb vragen echter om een ander besturingssysteem. Het was tijd om - enigszins met tegenzin - Ubuntu nog eens boven te halen.

De interface blijft standaard nogal uit de kluiten gewassen, opgeblazen, onevenwichtig. En het standaard lettertype is gewoon verkeerd: de breedte en hoogte van de letters wijken stevig van elkaar af. Hoog tijd om wat anders te voorzien.

Gnome opwaarderen

Gnome on Dust

Bij Gnome Look vind je voldoende themes maar de algemene kwaliteit blijft vrij pover. Gelukkig is er het Dust theme. Koppel daar dan nog eens een beter font aan - een Lucida Grande bijvoorbeeld - en je krijgt een UI die qua lickability moeilijk te overtreffen valt met Windows Vista.

Ik ben echter totaal verloren als mijn Alt + Spatie in het luchtledige eindigt. Launchy is mijn must-have tool op Windows die me toelaat om snel applicaties te starten. Aangezien de Linux-versie nog niet op punt staat, doe ik het voorlopig met Deskbar-Applet. Oh, en Morse. Morse moet ik hebben. De AIR runtime voor Linux is nog niet helemaal in orde, maar het werkt grotendeels zoals op Windows en OS X.

Et alors?

Hoe zit het met de andere applicaties die ik vaak gebruik op Windows?

 • Firefox: check
 • VLC: check
 • FileZilla: check
 • Komodo Edit: check
 • Eclipse, IntelliJ, Tomcat, Maven en Ant: c-c-c-c-check
 • Notepad++: euh, nee. Maar deze heb ik niet nodig aangezien gedit ruimschoots volstaat en ik Komodo Edit heb voor al het andere.

Windows 7 mag zich reppen.

Dit artikel werd opgenomen in usability.


4 reacties

 1. Avatar van Naatan Naatan 29 Nov 2008 05:37

  Bedankt voor de suggestie, absoluut een mooi thema :-) Alleen nog een mooie icon set zien te vinden.

  Enig idee waar je de wallpaper kunt vinden die op de screenshots in je post wordt gebruikt?

 2. Avatar van Kevin Kevin 29 Nov 2008 12:03

  De wallpaper is Dark Wood (grotere resoluties vind je onder “Artist’s comments”).

 3. Avatar van Klaas Cuvelier Klaas Cuvelier 16 Jun 2009 15:11

  Beetje late reactie misschien, maar als vervanger van Launchy moet je eens “Gnome-Do” checken.

 4. Avatar van Kevin Kevin 16 Jun 2009 20:15

  Bedankt voor de suggestie! Voorlopig kwam ik wel aan mijn trekken met de Deskbar applet en het normale “Run” menu, maar ik ga het zeker eens uitproberen.