De 2007 redesign

Belofte maakt schuld: zoals afgesproken een overzicht van wat er veranderd is aan el73.be sinds het nieuwe design. Voor de gelegenheid heb ik deze versie de naam “Regent” gegeven.

De plannen

De voornaamste reden waarom ik heb besloten om de site een nieuw design te geven, waren de plannen die ik al enige tijd koesterde. Sinds 1 januari 2007 zijn een deel van die plannen werkelijkheid geworden: ik kan nu opdrachten voor het ontwerpen en ontwikkelen van websites aannemen die ik vroeger steeds moest weigeren.

Een belangrijke schakel hierin is Roam. Hoewel ik met deze website over een bepaalde reputatie beschik, heb ik als handelsnaam voor Roam gekozen. el73 lijkt in mijn ogen immers te sterk op e173. Geen probleem voor een persoonlijke site, maar ik wilde geen mogelijke klanten verliezen omdat ze dachten dat het e173.be was.

Roam, de plaats voor web design & web development
Het Roam logo.

Ja, met het nieuwe logo is het ontegensprekelijk duidelijker geworden wat de naam van deze site is. Voor de URL kijk ik echter naar de adresbalk van mijn browser, niet naar het logo.

De verdwijn-truc

Door de heroriëntatie van Roam is de voornaamste afwezige in Regent het portfolio. De links die ik had verzameld op de informatie-pagina zijn eveneens naar de prullenmand verwezen. Ik heb een lijst van meer dan 200 feeds in mijn feedreader; een lijst waar ik constant nieuwe feeds aan toevoeg en oude feeds uit verwijder. Als je wil weten welke websites ik apprecieer, kan je dus best m’n blogroll raadplegen.

Nog zo een opvallende afwezige is het contactformulier. Ik heb ervoor gekozen om mijn e-mailadres op de gebruikelijke manier te vermelden door de @ en . te vervangen door tekst, omgeven door square brackets. Als je Javascript hebt ingeschakeld wordt mijn e-mailadres omgezet naar een link met het werkelijke adres.

Zo kan jij me onmiddellijk sturen wat je wilde sturen (denk hierbij aan bijlagen) en moet je je e-mailadres niet zelf intikken, waardoor de kans dat ik niet kan reageren plotseling een stuk kleiner wordt. Het is al vaker gebeurt dat iemand een vraag stelt waarop ik niet kan antwoorden omdat het opgegeven e-mailadres niet klopt.

Ook Pien – het weer in België weergegeven op een Google map – zal binnenkort verdwijnen. De in elkaar gehackte code zal ik snel vrijgeven voor de geïnteresseerden.

Nieuwe onderdelen

Er zijn verschillende dingen bij gekomen, allemaal te vinden op de homepage. Zoveel dingen zelfs dat de homepage te druk is geworden, zoals aangegeven door Micha en (onbewust?) Michael. Dit zal zeker nog worden verbeterd.

MergeCal

Mergecal is de kalender met interessante evenementen met betrekking tot design, ontwikkeling en technologie die ik eerder publiceerde. Zonder een eigen plaatsje dreigde dit initiatief te verdwijnen in de donkere krochten van de archieven.

Voorlopig is het updaten van MergeCal een manuele aangelegenheid. Met behulp van de GData API en een Wordpress plugin zal dit hopelijk snel tot het verleden behoren.

Del.icio.us links

Mijn del.icio.us links worden nu binnengehaald via de RSS feed. Hoewel ik zelf een plugin heb geschreven die het mogelijk maakt om de daily blog postings van del.icio.us aan te passen, ben ik dit type posts beu. Als je wil weten welke links ik heb verzameld, dan kan je de feed gebruiken of af en toe naar de homepage surfen.

Inspiratiebron

Regelmatig zie ik iets dat een wow-effect op me heeft. Een pagina in een magazine, een advertentie, een website, eender wat. Om het voor mezelf gemakkelijk te maken heb ik besloten om deze inspiratiebronnen voortaan bij te houden in een Flickr set.

Creative Jobs

De laatste tijd vliegen de vacatures voor web designers, web developers en all-round web-mensen ons rond de oren. Om deze vacatures wat in the picture te zetten zonder er een wekelijkse post van te maken, heb ik contact opgenomen met Bart Claeys, de man achter Creativeskills, om te vragen of ik de feed van de Creativeskills jobs mocht gebruiken. Bart stemde toe en voilà: vacatures op Creativeskills.be bereiken nu een (iets) breder publiek.

Ik ben te huur

Om wat van de PageRank en het publiek van el73 te profiteren, heb ik het overduidelijk gemaakt dat ik regelmatig websites maak. Of was het je nog niet opgevallen?

Nog een reden om de site te vernieuwen

Ik ben van plan om langere artikels te schrijven. Het vorige design was meer afgestemd op korte artikels, omdat de lijnlengte beperkt was. Nu heb ik echter de volledige 720 pixels ter beschikking, wat me van pas zal komen voor illustraties – vroeger was er een duidelijk gebrek aan afbeeldingen – en andere ornamenten zoals code waarin niet elke lijn na 15 karakters moet worden afgebroken om de site niet onleesbaar te maken, en de pull-quotes.

Wordpress plugins
Screenshot van mijn plugins pagina.

Aan al die veranderingen zijn ook kleine aanpassingen in Wordpress gekoppeld. De del.icio.us links en Creativeskills vacatures worden binnengehaald met behulp van plugins. Met de ingebouwde RSS-parser van Wordpress en de hulp van de WP-Cron plugin, wordt dit karwei beperkt tot enkele lijnen code.

De manier waarop de maandelijkse archieven worden weergegeven heeft me echter wel eens goed doen vloeken. De get_archives template tag en gelijkaardige template tags hebben immers nul de botten flexibiliteit. Het is onmogelijk om de lijst van maanden op te halen met alle daaraan gekoppelde informatie. Voorlopig heb ik het quick ‘n dirty opgelost door simpelweg een template tag toe te voegen die doet wat ik wil, maar dit zal ik vervangen door een plugin.

Zo ben ik aangekomen bij het lijstje van dingen die er zitten aan te komen:

 • Het grijpt-je-naar-de-keel-gevoel laten verdwijnen bij het bekijken van de homepage
 • Andere achtergrondafbeelding
 • De titels van artikels linken naar het artikel
 • Het Roam logo op deze site vervangen
 • De titels van pagina’s in orde brengen
 • Automatisch oppikken van nieuwe afspraken in MergeCal
 • Nieuwe template tag voor archieven verhuizen naar een plugin
 • De code van Pien Done!
 • De afwerking en marketing van Mandro, live te volgen op deze site
 • Abbr: een artikel en applicatie die de sterkte van CakePHP moeten duidelijk maken.
 • Een idee waar ik enorm enthousiast over ben. Voordat ik beschuldigd wordt van het profiteren van de huidige nieuwsgierigheid: het gaat om een programma dat het leven van de doelgroep een stuk aangenamer zou moeten maken. Maar het blijft voorlopig bij een idee.

Dit artikel werd opgenomen in webdesign, website.


7 reacties

 1. Avatar van Bramus! Bramus! 06 Jan 2007 17:28

  Mooie samenvatting voor een verse start! Succes met de wijzigingen.

 2. Avatar van Bart Bart 07 Jan 2007 01:57

  Mooi overzicht! Maar eigenlijk zeg je niet welk type sites je wilt ontwerpen. Zijn dat online applicaties zoals Mandro? Community sites? Database gestuurd? Of eerder corporate sites? Bied je een eigen content management systeem aan? Of heb je ervaring met bestaande systemen? Hoe ver rijkt jouw Flash kennis? Grafisch design, doe je dat ook? Gewoon wat vragen waar ik niet direct een antwoord op vind, op jouw site. Waarschijnlijk ben je er zelf nog niet uit, en zal de tijd het uitwijzen :)

 3. Avatar van Kevin Kevin 07 Jan 2007 10:22

  Ik zeg niet welke sites ik wil ontwerpen/ontwikkelen omdat ik geen specifieke voorkeur heb. De enige belangrijke punten zijn dat een project niet te groot is en niet te lang duurt (owv mijn voltijdse job en de aard daarvan).

  Ik zal met je punten rekening houden voor de toekomst, maar ik ga nu even hier antwoorden geven op die vragen.

  Online applicaties zoals Mandro? Dat spreekt voor zich.

  Community sites? Hangt, zoals eerder gezegd, van de schaal af.

  Database gestuurd? Ik kan het me bijna niet anders voorstellen :)

  Een eigen CMS? Het Internet zit stampvol met dit soort applicaties. Hoeveel ervaring ik heb met bestaande systemen, zoals Drupal, Joomla? Praktisch geen. De impact hiervan: klein. Ik gebruik dagelijks dingen waarmee ik voordien nog weinig tot geen ervaring had. Dat is een groeiproces en ik kon niet meer veel groeien, met betrekking tot dit type applicaties, aangezien ik opdrachten steevast moest weigeren - of gratis doen.

  Mijn Flash-kennis? Jaren geleden een tijdje mee gespeeld, maar dat is ondertussen gereduceerd naar nul.

  Grafisch design? Voor sobere, eenvoudige websites kan ik mijn streng trekken.

  Eentje van mij: SEO? Ik ben geen specialist, maar ik doe het niet slecht.

  Nu lijkt m’n kennis plotseling nog maar 10% van wat het was. Maar dit is IT, dit zijn computers. Dit zijn dingen die dagelijks veranderen. Op Wordpress.com worden dagelijks tientallen veranderingen doorgevoerd. Ik kom terug van verlof en de applicatie waaraan ik meewerkte ziet er anders uit; requirements zijn toegevoegd, verdwenen of aangepast. Dit is een wereld waarin je je iedere dag moet afvragen wat je hebt bijgeleerd. En dat doe ik.

  Ik heb een lijst van 2 pagina’s met dingen die ik liever nu zou leren dan volgende week. “Al doende leert men”. Clichés zijn er om een reden. En eerlijke antwoorden ook. :)

 4. Avatar van Christophe Christophe 10 Jan 2007 23:30

  Speciaal hoor jou design, is een beetje zoeken - voor een leek in het bloggen - maar lijkt me hier wel warm en knus. :)

 5. Avatar van Wolf Wolf 16 Jan 2007 00:24

  Prachtig design, ik bewonder je vaardigheden :)!

 6. Avatar van We have lift-off | el73 We have lift-off | el73 21 Jan 2007 13:52

  […] De el73.be todo’tjes (eat that, Wendy) […]

 7. Avatar van bramn bramn 01 Feb 2007 19:52

  Ik was al een tijdje niet meer langsgeweest, dus mijn eerste reactie: “what de fok?”. Inderdaad het grijpt-naar-je-nek gevoel, maar na een paar knipperen kan ik niks anders zeggen dan “Wow!”. Geweldig om te zien dat je het toch voor elkaar hebt gekregen om een originele layout neer te leggen. Iets anders dan de huidige standaard van horizontale layout/vertical content die je op veel blogs ziet.